Spring naar de content

Private lease als starter? Let op deze 3 zaken

Als starter op de arbeidsmarkt staat jouw carrière voor de deur.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Je bent er klaar voor jezelf te gaan ontwikkelen door werkervaring op te doen in de branches waar jij jouw toekomst in ziet. Maar bij deze stap horen ook keuzes. Denk bijvoorbeeld aan het soort dienstverband en wensen wat betreft secundaire voorwaarden. Ook mobiliteit is iets waar je over na zult moeten denken. Woon je dichtbij werk, dan kun je vaak lopend of fietsend naar het werk. Maar moet je iets verder reizen, dan ben je vaak aangewezen op het ov of een auto. En als je kiest voor een auto; huur, koop of lease je deze dan? In dit artikel 3 aandachtsgebieden als je als starter begint met private lease.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Kun je als starter wel private leasen?

Private lease is vooral onder starters erg populair. Private lease stelt starters in staat om, zonder een hoop geld uit te geven, toch een mooie en representatieve auto te rijden. Hoewel je bij leasemaatschappijen gewoon een aanvraag kunt doen en een kostenplaatje kunt laten uitdraaien, wil dit niet zeggen dat je de private leaseauto uit kunt krijgen. Doorgaans komt er na een aanvraag namelijk een kredietcheck. Er wordt naar je inkomsten en uitgaven gekeken om na te gaan of het verantwoordelijk is om het private leasecontract aan te gaan. Is dit het geval? Dan noemt men dit financiële acceptatie, en dan kun je beginnen met leasen. Ook dan ben je er nog niet. De kans is groot dat je als starter een tijdelijk contract hebt. Dit maakt het acceptatieproces wat moeilijker omdat een arbeidscontract niet eerder mag stoppen dat het private leasecontract. Het is dus lastig maar zeker niet onmogelijk. Een tip hierbij: je kunt, net als bij een woningaankoop, iemand garant laten staan voor je private lease. Dus heb je een partner, familielid of vriend die je kunt voordragen, dan is dit altijd nog een optie als je een tijdelijk arbeidscontract hebt.

Tip: Vergelijk autoverzekering op Independer, want er zijn verschillende voorwaarden en grote verschillen in dekking.

BKR-registratie bij private lease

De een ziet een BKR-registratie als iets negatiefs, terwijl een ander er juist positief tegenaan kijkt. Hoe je ook denkt over een BKR, voor kredietverstrekkers biedt het houvast bij leningen en kredieten die zij wel/niet toekennen. Zo ook voor leasemaatschappijen. Maar let op: niet iedere leasemaatschappij registreert jouw private lease bij het BKR; dus die keuze blijft bij jezelf. Klop je aan bij een leasemaatschappij met of zonder BKR-registratie? Welke keuze je ook maakt, het is voor alle (in de toekomst) betrokken partijen fijn als er inzicht is in de financiële situatie. Alleen op die manier blijven financiële lange termijn verplichtingen verantwoord. Kies je voor een aanbieder die wel een BKR-registratie verwerkt, dan heeft dit dus wel gevolgen voor andere leningen. Ben je voornemens een huis te kopen, dan heet de BKR een wel effect op je maximale hypotheek. Let wel: omdat het bij private lease meestal niet gaat om (relatief) grote bedragen, zullen de effecten beperkt blijven.

Laten overnemen van het private leasecontract
Heb je als starter een private lease? Dan kun je het contract voor de einddatum laten beëindigen. In dit geval komt er wel een eindafrekening, die je kunt zien als soort ‘restboete’. Deze eindafrekening kan hoog uitvallen, en als starter is je spaargeld in de regel nog vrij beperkt. Het laten overnemen van je private leasecontract is dan een alternatieve optie. Je kunt de rest van je contract als het ware overdragen aan een ander. Dit kun je binnen je eigen netwerk oplossen, maar ook via bijvoorbeeld marktplaats.nl. Bij het overzetten ondergaat de overnemer dezelfde procedure als jij; met een kredietcheck. Echter: als alles goed is en over wordt genomen, heb jij geen eindafrekening voor de vroegtijdige beëindiging. Ga je toch voor private lease of koop je toch een eigen een auto?