Spring naar de content
bron: paul tolenaar

Maarten van Rossem: ‘Amerika heeft zijn beste tijd als wereldmacht gehad’

Historicus Maarten van Rossem (76), gespecialiseerd in de politiek van de Verenigde Staten, laat in aanloop van de Amerikaanse verkiezingen zijn licht op het land schijnen. En meteen ook maar even op de rest van de wereld: ‘Populistische leiders maken er steevast een janboel van.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nathalie Huigsloot

Als je als historicus je eigen geschiedenis beziet, is de huidige tijd dan de meest onrustige periode waarin je tot op heden hebt geleefd?

“Nee joh, dat is allemaal lulkoek. De NRC stuurt me elke dag een mailbericht met: ‘We leven in onzekere tijden.’ We hebben nog nooit níet in onzekere tijden geleefd. Alle tijden zijn per definitie onzeker, om de heel eenvoudige reden dat we de toekomst niet kennen. Maar mensen hebben altijd de neiging om de tijd waarin zij leven als buitengewoon uitzonderlijk te zien. Dat is een vorm van zelfoverschatting die van alle tijden is. Zie ook Trump, die roept dat we de belangrijkste verkiezingen ooit tegemoetgaan. Terwijl, er zijn maar heel weinig tijden die zo goed zijn geweest als de laatste 20 à 25 jaar. Goed nieuws is alleen geen nieuws. Ik kan mijn vrouw ook maar niet duidelijk maken dat als ze de hele dag naar de tv kijkt, ze een heel wonderlijk wereldbeeld krijgt aangereikt, wat in allerlei opzichten niet spoort met de werkelijkheid. De welvaart is de afgelopen dertig à veertig jaar wereldwijd enorm toegenomen. Zo ook het aantal mensen dat een min of meer menselijk bestaan kan leiden. Het aantal mensen dat hongerlijdt, is sterk afgenomen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap