Spring naar de content
bron: reuters

Van Donald Trump zijn we voorlopig nog niet af

President Trump heeft de Black Lives Matter-protesten aangegrepen om de sociale onrust en verdeeldheid nog verder aan te wakkeren. Een gevaarlijk spel. Zelfs als hij de verkiezingen verliest, zal zijn manier van politiek bedrijven waarschijnlijk blijven voortbestaan. ‘Ik vrees dat toekomstige versies van Trump nog bekwamer zullen zijn in het ondermijnen van de democratische normen.’ 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mirjam Eeken

Niet alleen het aantal politieagenten was groter dan de dagen ervoor, ook was een groep witte mannen die derde avond naar Kenosha, Wisconsin afgereisd in reactie op een Facebook-oproep van de burgermilitiegroep ‘Kenosha Guard’. De demonstranten wisten al dat ze eraan kwamen. Het was onrustig in de stad sinds de politie een paar dagen eerder de Afro-Amerikaanse Jacob Blake bij een aanhouding zeven keer in de rug had geschoten, terwijl hij in zijn auto wilde stappen, waar zijn drie kinderen het tafereel vanaf de achterbank gadesloegen. 

Terwijl de Black Lives Matter-protesten in volle gang waren, deelde een politieagent water uit aan een groep gewapende mannen en bedankte hen voor hun hulp (“We appreciate you, guys!”), hoewel ze de ingestelde avondklok negeerden. Onder hen was Kyle Rittenhouse, een zeventienjarige jongen met een groen T-shirt, een honkbalpet en een geweer. Later die avond begaf Rittenhouse zich richting een autobedrijf, waarna hij twee demonstranten doodschoot en er een verwondde. Ondanks zijn wapen en opgeheven armen liep de puber na zijn daad zonder problemen langs de politie. Pas later die avond werd hij opgepakt, in een plaats zo’n vijftig kilometer van Kenosha.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap