Spring naar de content
bron: Matty van Wijnbergen

Het laatste stukje authentiek Mokum

Scheltema, Oosterling, De Engelse Reet, Het Papeneiland, Hoppe, De Nieuwe Anita, Vrankrijk – zullen deze klassieke Amsterdamse kroegen na deze crisis nog bestaan, vragen de Foute Jongens zich af.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Foute Jongens

Rob: Onlangs dompelden de heer Peter J. Muller en ik onszelf onder in een diepe poel van weemoed: café Scheltema, schuin tegenover het voormalige Telegraaf-gebouw aan de hoofdstedelijke Nieuwezijds Voorburgwal. We waren de enige twee gasten. Boomers zaten daar, maar aardige boomers. Op het piepkleine terrasje blikten we melancholisch terug.

U weet het, mijnheer Van Amerongen: in lang vervlogen tijden was deze bruine kroeg hét trefpunt voor journalisten (‘voor dorstige journalisten’ wilde ik eerst schrijven, maar dat was destijds een pleonasme). Veel belangrijke krantenredacties waren in de directe nabijheid gevestigd. Bij Scheltema dronken de grote newspapermen, van links en recht, hun broodjes. Ze bespraken het laatste nieuws en roddelden flink. Uiteraard gingen ze weleens, zoals Henk Hofland en Jacques Gans, met elkaar op de vuist.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap