Spring naar de content

Drie tips voor een succesvolle bedrijfsoverdracht

Stel je bent van plan om je bedrijf te verkopen om wat voor reden dan ook. Dan wil je natuurlijk dat dit succesvol verloopt, dat is niet meer dan logisch. Maar hoe zorg je daar dan voor? Je bedrijf verkopen op een succesvolle wijze doe je met de onderstaande tips.  

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Profielschets

Met een profielschets kun je laten zien wat de meerwaarde van je onderneming is. Zet dus duidelijk op papier waarom je bedrijf precies interessant is voor kopers. Hierbij kun je onder meer denken aan de sterke en zwakke kanten, maar ook de winstverwachting voor de lange termijn moet je beschrijven in je profielschets. In de schets vermeld je daarnaast ook wat de bedrijfsactiviteiten zijn. Leg bovendien uit waarom je de onderneming gaat verkopen. Mogelijk kun je nog informatie geven over het gebied waarin je actief bent. Vergeet niet om een weergave van je omzetcijfers op te nemen in de profielschets.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Waarde

Als je iets wilt verkopen dan moet je weten wat het waard is, wat ook het geval is bij je bedrijf. De waarde zal afhangen van de financiële situatie, maar ook andere aspecten spelen een rol in de waardebepaling. Hierbij kun je onder meer denken aan het volgende: personeel, locatie, goodwill, inventaris en klantenbestand. De waarde van je onderneming kan dus niet alleen vastgesteld worden op basis van objectieve gegevens. Hoe de prijs berekend wordt hangt af van de branche. Overigens zal dit natuurlijk ook hoe je onderhandelt van invloed zijn op het bedrag dat je uiteindelijk krijgt voor het bedrijf.

Personeel

Het personeel speelt dus een rol in de waardebepaling van je bedrijf. Daarnaast moet je je medewerkers ook goed op de hoogte houden van de verkoop. Dit is natuurlijk alleen het geval als je daadwerkelijk werknemers in dienst hebben. De nieuwe eigenaar zou hen in principe over moeten nemen. Hierbij mag hij/zij de arbeidscontracten niet wijzigen, terwijl het ontslaan van personeel ook geen optie is. De werknemers mogen daarentegen wel besluiten om niet mee te gaan naar de nieuwe eigenaar. Nemen ze dit besluit? Dan verliezen ze hun recht op WW.