Spring naar de content
bron: Nanette Schaar

Domien Verschuuren: ‘Er hangt een soort stigma rondom mannelijkheid’

In Man man man, de podcast gaan Domien Verschuuren, Bas Louissen en Chris Bergström op zoek naar hoe mannelijk ze zijn. Drie dertigers aan de keukentafel, die zonder filter praten over elk denkbaar onderwerp. Verschuuren: “We voeren gesprekken die je normaal gezien pas voert als je een borreltje gedronken hebt.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Noortje Janssen

Hoe kwamen jullie op het idee om een podcast te beginnen?

“Wij kennen elkaar al best wel een tijd vanuit de radiowereld. “We werden ooit bij elkaar gezet bij 3FM. Ik presenteerde het avondprogramma Dit is Domien en Bas en Chris gingen de productie en de regie doen. Die samenwerking resulteerde uiteindelijk in een vriendschap. Als de week er op donderdagavond op zat, trokken we samen het bruisende Hilversum in voor een biertje.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

“Onze wegen zijn op een gegeven moment gescheiden omdat Chris ergens anders ging werken. Bas en ik gingen toen samen verder met radiomaken. Hierdoor verloren we elkaar een klein beetje uit het oog. Op een gegeven moment ging Bas best wel vaak bellen met Chris. Deze telefoongesprekken gingen over hun sterke vrouwen thuis en gedoe in de relatie. De vraag kwam dan regelmatig naar boven: hoe mannelijk zijn wij eigenlijk in onze relatie? Toen bedacht Bas om precies met die vraag in het achterhoofd een podcast te maken, zodat we ook weer met z’n drieën samen konden werken.”

Waar gaat de podcast over?

“Drie vrienden die met elkaar de ups en downs van het leven als mannelijke dertiger bespreken. Met daarbij altijd de onderliggende vraag: hoe mannelijk zijn wij in bepaalde situaties en op bepaalde vlakken.”

Waarom moeten mensen uitgerekend naar jouw podcast luisteren?

“Omdat het de állerleukste podcast van Nederland is. (Lacht) Nee, ik vind dat moeilijk om van mezelf te zeggen. We horen vaak van luisteraars dat het voelt alsof je met drie vrienden aan de keukentafel zit. Dat is nou juist ook hetgeen wat ik zo leuk vind aan de podcast. Dat het zo erg op jou gericht kan zijn. Het is persoonlijk en intiem. Dat vind ik het grootste compliment wat we kunnen krijgen. Deze week reageerde een luisteraar op Instagram het volgende: ‘Dit zijn drie vrienden waarvan je niet wist dat je ze nodig had.’ Dat vond ik echt een heel leuk compliment.”

Wat is de beste aflevering?

“Ik vind dat heel moeilijk te zeggen. De meest besproken aflevering, is een aflevering uit seizoen een genaamd ‘Afscheid’. In die aflevering vertelt Chris over het afscheid nemen van zijn moeder en waarin zijn moeder ook afscheid neemt van hem. Tot op de dag van vandaag krijgen we daar nog reacties op. 

“Recentelijk hebben we een aflevering over winnen en verliezen gemaakt, die ik erg leuk vond. Het is namelijk niet per se een onderwerp wat heel emotioneel of diepgaand is, maar daarin hoor je wel hoe wij omgaan met winnen en verliezen.”

En de slechtste?

“Ik was zelf niet zo heel tevreden over aflevering vijf van dit seizoen, waarin we praten over de ruimte, Amerika en creativiteit. Het bespreken van drie verschillende onderwerpen werkte gewoon niet zo goed, dat moeten we niet meer doen. Je voelt een bepaalde haast, omdat het moeilijk is om drie onderwerpen in dat tijdsbestek te bespreken. Dat is nou juist zo lekker aan wat we normaliter maken, dat we geen enkele haast hebben.”

En hoeveel verdien je hier nou mee? Zowel met de podcast als het boek?

“Met het boek weet ik niet, want het ligt nu in de winkel. Het zal ervan afhangen hoeveel we verkopen, maar je wordt er niet rijk van. Ik zag dat als Martien Meiland een beetje zijn best doet miljonair kan worden, dat is bij ons in ieder geval niet het geval. 

“Met de podcast verdienen we genoeg om van te leven als we ‘m in ons eentje hadden gemaakt. Het medium podcast is inmiddels wel zo volwassen geworden, dat je er je hypotheek van zou kunnen betalen.”

Wat zijn je favoriete Nederlandse podcasts?

“De podcast ThemeTalk vind ik erg goed. Zelfs zo goed dat ik ze maandelijks met een bedrag support. Dit is een podcast waar niemand iets aan heeft, tenzij je het interessant vindt. Het zijn twee gasten die praten over pretparken en themaparken in heel de wereld. Daarnaast luister ik naar Staatsgeheim, een fictie-podcast die luistert als een luisterboek maar dan in de vorm van een podcast.”

Mijn meest vrouwelijke eigenschap is dat ik een emotioneel iemand ben

Jullie gaan in de podcast op zoek naar hoe mannelijk jullie zijn. Zou je kunnen definiëren wat ‘mannelijk’ betekent voor jou?

“Dat blijft heel moeilijk. Mannelijkheid is anno 2020 heel moeilijk te definiëren. Deze week hadden we het er met z’n drieën over, dat als iets mannelijk is of dat dan per definitie niet vrouwelijk is. Dat besef hadden we opeens. Er hangt nu een soort van stigma rondom mannelijkheid. Dat als je iets mannelijk vindt, dat vrouwen dat dan niet mogen doen. Dat wil ik uit de wereld helpen. Zo is bijvoorbeeld voetbal kijken iets heel mannelijks, maar het is ook heel vrouwelijk. Het een sluit het ander niet uit. Traditionele mannelijkheid vanuit vroeger gaat over houthakken en vlees eten, maar als ik naar de man anno 2020 kijk, dan denk ik juist dat het ook heel mannelijk is om met je vrienden te praten over emoties en je kwetsbaar op te stellen.”

Wat is jouw meest vrouwelijke eigenschap?

“Als iets dan een ‘vrouwelijk’ trekje zou moeten zijn, wat het dus per definitie niet is, dan is mijn meest vrouwelijke eigenschap dat ik een emotioneel iemand ben. Laten we het een stereotyperend vrouwelijk trekje noemen.”

Luisteren er veel vrouwen naar de podcast?

“We maken natuurlijk een podcast genaamd Man man man, maar het is zeker niet zo dat er alleen maar mannen luisteren. Als je naar de Spotify statistieken gaat kijken, dan zie je echt een 50/50 verdeling.”

Zijn er onderwerpen waar jullie je vingers liever niet aan branden?

“Nee niet echt. Er zijn wel onderwerpen die we nog niet besproken hebben. We hebben nog geen aflevering gemaakt over vrouwen, maar dat is ook zo’n omvangrijk iets op zichzelf. Aan de ene kant zou ik niet weten waar ik moet beginnen en aan de andere kant denk ik dat ik onderhand alles wel zo’n beetje heb verteld. Het is zo groot in mijn hoofd, dat ik er bijna niet aan durf te beginnen. Desalniettemin staat het hoog op ons lijstje, want jullie verdienen het als vrouwen.”

Zijn jullie als vrienden nader tot elkaar gekomen sinds het maken van de podcast?

“Zeker. Dit zijn gesprekken die je normaal gezien pas voert als je een borreltje gedronken hebt. Nu voeren we die gesprekken broodnuchter op een maandagavond. Het vergt van ons ook kwetsbaarheid naar elkaar toe en dat vind ik heel gaaf.”

We voeren gesprekken die je normaal gezien pas voert als je een borreltje gedronken hebt

Zorgt die openhartigheid soms ook niet voor wrijving?

“Zeker. Bas zei laatst dat die microfoon die tussen onze hoofden en het gesprek zit, zorgt voor een soort schijnveiligheid. Maar ook juist echt een veiligheid, omdat je meer durft te zeggen tegen elkaar.”

Van welke aflevering heb je zelf het meest geleerd?

“Ik vond de aflevering over onzekerheid echt heel goed, ook omdat daar mijn vrienden nog beter heb leren kennen. Het ging heel diep, het was bijna een soort therapeutische sessie. Wat ik daar mooi aan vind, is dat ik mijn vrienden beter leer kennen en de reacties van mensen die we terug krijgen. Mensen geven aan dat ze zich door dit soort afleveringen minder alleen met hun gedachten voelen. Dan vind ik gewoon écht heel vet wat we maken. Tuurlijk, we zijn gewoon drie gasten aan een keukentafel, laten we het niet groter maken dan dat het is. Maar als we al bij één iemand het gevoel kunnen geven dat hetgeen wat hij of zij doormaakt, bij ons ook speelt, dan ben ik daar mega blij mee.”

Bob Soeverijn Zonder Filter – dagboek van een oude witte man is elke dinsdag te lezen op onze website, en nu ook maandelijks als huisgemaakte podcast. Beluister de tweede aflevering via o.a. SoundcloudSpotify of iTunes!