Spring naar de content
bron: Anastasia Shuraeva

Filmjaar 2020: het onverwachte succes van Herman Finkers en genderneutrale acteerkalveren

Nico van den Berg maakt de balans op: wat waren de tops en de flops van het afgelopen filmjaar? Over de ideeën-armoede in de Nederlandse filmsector, de opkomst van de streamingsdiensten en genderneutrale Gouden Kalveren: "Je zou juist het aantal acteerkalveren moeten uitbreiden: beste transkalf, beste gaykalf. Op die manier doe je pas echt wat aan diversiteit."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico van den Berg

Het lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden, maar begin dit jaar zag het leven voor bioscopen en filmdistributeurs er nog veelbelovend uit. Tijdens de nieuwjaarsreceptie in een bomvol Tuschinski in Amsterdam presenteerde de bioscoopbranche nog een jubelend beeld over stijgende bezoekcijfers, nieuwe bioscopen en een spannend aanbod met onder meer de nieuwe James Bond die voor box-office records zou moeten zorgen. Maar tijdens het Filmfestival in Rotterdam eind januari gingen al geruchten de ronde over een virus in China waardoor enkele Chinese filmgasten niet naar de Maasstad konden afreizen. De schouders werden opgehaald en het festival denderde door met volle filmzalen en opeengepakte filmborrels, om dit ruim een maand later te moeten bezuren met een intelligente lockdown. Ook bioscopen en filmtheaters moesten van half maart tot 1 juni hun zalen potdicht houden, om daarna voor een handvol bezoekers af en toe even open te mogen.

Sequels als Onze jongens in Miami en Huisvrouwen bestaan niet en Mees Kees in de wolken leggen op pijnlijke manier de ideeën-armoede in de Nederlandse filmsector bloot

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap