Spring naar de content
bron: anp

Een winterzotheid

Een eventuele Elfstedentocht moet door kunnen gaan, zei demissionair premier Mark Rutte gisteren tijdens de persconferentie. Een ferm ‘It Giet Niet Oan’ was uit respect voor zorgmedewerkers, ondernemers en slachtoffers beter op zijn plaats geweest.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Oswin Schneeweisz

Oké, die Friezen zijn altijd al een eigenaardig volkje geweest dat lijdt aan het nattedroom-syndroom zodra er een dun laagje ijs op de plassen verschijnt. Maar dit keer komt de winterse zotheid niet uit Friesland, maar uit Den Haag. ‘Misschien kan er iets met topschaatsers? We zijn er mee bezig’, hoorde ik demissionair premier Rutte gisteren tijdens de persco zeggen. Ik viel van mijn stoel van verbazing. Het land bevindt zich in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, ondernemers gaan failliet, het volk zit gevangen tussen lockdown en avondklok, mensen overlijden aan Covid-19 en de demissionaire premier verklaart doodleuk dat er wellicht een Elfstedentocht mogelijk moet zijn, alleen voor topsporters - dat dan weer wel - en zonder publiek.

Ik zie het bruggetje bij Bartlehiem al in de verte oprijzen als was het de iconische Nihonbashi-brug bij Tokio. Die vergelijking is niet geheel toevallig, want vanaf vandaag is Bartlehiem het nieuwe Tokio, waar de machthebbers ook (nog) van geen wijken willen weten als het om de Olympische Spelen gaat. Sport moet doorgaan: of de wereld nu in brand staat of niet. We zullen turnen, basketballen, hockeyen en fietsen. En nu dus ook schaatsen: van Sneek tot Stavoren en van Bolsward tot Leeuwarden. Met zijn allen klapschaatsen we vrolijk de apocalyps tegemoet.  

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap