Spring naar de content

Op zoek naar nieuw elan

Herbronnen, zichzelf opnieuw uitvinden, heet wassen, laten uitlekken. Daar houden politieke partijen erg van, zeker vlak na verkiezingen waarbij het resultaat tegenviel. Maar heeft het nut?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Bezinning

Verrassend genoeg gingen zetels van de VVD voor het grootste deel naar D66

Voor de VVD is bezinning onontbeerlijk. Voor de pandemie uitbrak, waren er een paar VVD-burgemeesters (van Den Helder, Purmerend en Assen) die ageerden tegen de in hun ogen te rechts-populistische koers die onder Klaas Dijkhoff werd uitgezet. Die wilde de criminaliteit in achterstandswijken dubbel bestraffen, en hij vond dat tegenstanders van Zwarte Piet niet mochten demonstreren bij de intocht van Sinterklaas. En hij liet nog zo wat proefballonnen op die ten doel hadden VVD’ers te paaien die dreigden over te stappen naar FvD en PVV. Maar de kritiek van de burgervaders verstomde, helemaal toen Nederland op slot ging en Rutte zich ontpopte als een vertrouwenwekkende crisismanager die het goed deed bij grote delen van rechts en links. Rutte won de verkiezingen, maar overspeelde zijn hand schromelijk op Witte Donderdag. Hoe dan ook moet de VVD op zoek naar een opvolger, voor de korte of de wat langere termijn.

Misschien dat de liberalen tegelijk daarmee het eerder door de burgemeesters aangezwengelde debat over de koers kunnen oppakken. Analyses over de verkiezingsuitslag van de VVD wijzen uit dat de partij ooit op 42 zetels stond in de peilingen, maar acht zetels moest inleveren, om op 17 maart te eindigen met het nog alleszins aanvaardbare aantal van 34 zetels. Gingen die acht zetels naar Forum of de PVV? Nee, die gingen verrassend genoeg voor het grootste deel naar D66. Onmiskenbaar heeft de aanpak van het klimaatvraagstuk daarbij een rol gespeeld. In het VVD-verkiezingsprogramma werd er nog stevig gerelativeerd over het behalen van de klimaatdoelstellingen in het jaar 2030, want, zo stond erbij, het mocht ook wel wat later, als dat goedkoper en slimmer kan. Om die overloop naar het veel klimaat-bewustere D66 te stoppen, zal de VVD een toon moeten vinden die enerzijds meer betrokkenheid veronderstelt, en anderzijds realistische en uitvoerbare plannen genereert, in tegenstelling tot al te wilde, kostbare of idiote klimaatplannen waar andere partijen mee schermen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap