Spring naar de content

Het beste komt uit het Oosten

Het is tijd voor een nieuwe auto. We willen iets zuinigs, comfortabels, betaalbaars en ruims, maar geen busje of terreinwagen. Dan kun je het slechter treffen dan de Toyota RAV4 – met of zonder stekker.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jo Simons

Sinds jaar en dag zijn er instituten over de hele wereld die lijsten samenstellen van de meest en minst betrouwbare auto’s. Sinds jaar en dag komen op die lijsten vrijwel geen Europese autobouwers voor in de betrouwbaarste toptien en komen er geen Aziaten voor op de lijst van minst betrouwbare autobouwers.

Citroën, Peugeot, BMW, Fiat, Alfa Romeo... de hele reut staat steevast ergens in de onderste regionen. Maar dat let Europeanen niet om gewoon in die dingen te blijven rijden; ze zijn blijkbaar goed genoeg. Duitsers bakken ze het bruinst, want die blijven ijzerenheinig Duits tuffen. Zo nu en dan durft een Duits autoblad of Duitse krant er weer eens een artikeltje aan te wijden – niet te vaak, want eigen industrie natuurlijk eerst. Maar hoe ze ook uitleggen dat je beter een Japanner dan een Duitser kunt kopen, kwalitatief gezien, de oosterburen blijven aan Das Auto, Vorsprung durch Technik en Freude am Fahren toch de voorkeur geven. Men gaat voor de uitstraling, de chic, het imago van de Duitse kwaliteit. Dat mag blijkbaar wat kosten.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen