Spring naar de content

De waarheid over steenwol en glaswol

Isoleren en isoleren daar zit veel verschil tussen. Dat heeft enerzijds te maken met wat je gaat isoleren, maar ook het isolatiemateriaal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Lijken de woorden steenwol en glaswol op elkaar, zijn het beide isolatiematerialen met ook nog ongeveer een gelijke isolatiewaarde, toch zijn er ook belangrijke verschillen. Dat begint al bij het basismateriaal. Glaswol bestaat uit glas en zand, steenwol is met name gemaakt van basaltsteen. Maar er is meer…

Het materiaal

Bij steenwol wordt basalt en diabaas (vulkanisch gesteente) bij een temperatuur van 1400˚C gesmolten en tijdens een speciaal stollingsproces tot draden wordt gesponnen. Door toevoeging van een natuurlijk bindmiddel ontstaat een mat van steenwol. Steenwol is geschikt voor het isoleren van daken, vloeren, spouwmuren maar ook geschikt voor luchtkanalen en leidingen en het is verkrijgbaar in diverse diktes.

Glaswol bestaat niet uit basalt maar uit gerecycled glas en zand dat met behulp van bindstoffen en lucht op hoge temperatuur wordt samengesmolten. Door de toevoeging van ECOSE®-technology van Knauf is glaswol zachter, geurloos en irriteert het de huid niet. Glaswol is licht en flexibel in gebruik, eenvoudig ergens tussen te klemmen én makkelijk op maat te snijden. Het materiaal wordt veel gebruikt voor de isolatie van muren, schuine daken of onder houten vloeren.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Beide materialen zijn overigens 100% recyclebaar en zeer brandveilig.

De verschillen

Qua isolatiewaarde wint glaswol het net van steenwol, daarentegen isoleert steenwol iets beter het geluid. Beide zijn relatief goedkoop. De verschillen zit vooral in de structuur. Glaswol is flexibeler en daardoor makkelijker te buigen en/of weg te werken. Steenwol is stug en niet zo buigzaam als glaswol.

Het grootste verschil zit daarnaast in de verwerking. Bij het plaatsen van steenwol kunnen er vezels vrijkomen (vooral als de platen gesneden of gezaagd worden) en is bescherming belangrijk. De vezels kunnen bij aanraken met de huid en ogen voor irritatie, jeuk en roodheid zorgen. Ook het inademen van de vezels kan irritatie geven aan de luchtwegen en/of benauwdheid veroorzaken. Het is daarom raadzaam altijd handschoenen, een veiligheidsbril en neus/mondmasker te dragen en te werken in een geventileerde ruimte.