Spring naar de content
bron: anp

‘Er zijn nu meer racistische wetten dan tijdens apartheid’

Als er één land is waar ras een belangrijke rol speelt, is het Zuid-Afrika. Apartheid mag dan al 27 jaar geleden zijn afgeschaft, als het gaat om huidskleur, moet je op eieren lopen. Ook in een land waar de partij van de zo lang onderdrukte groep – het ANC – al decennia stevig in het zadel zit, is een raciale faux pas snel gemaakt. Tot ongenoegen van voormalig oppositieleider Helen Zille (70), getuige haar nieuwe boek #StayWoke – Go Broke. ‘Wanneer leverde het voorzichtig zeggen van dingen enig resultaat op?’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark Schalekamp

“Voor diegenen die denken dat kolonialisme alleen maar slechte dingen heeft voortgebracht: denk eventjes aan onafhankelijke rechtspraak, een goed wegennetwerk, waterleidingen etc.” Deze tweet van oppositieleider Helen Zille veroorzaakte in 2017 veel ophef in Zuid-Afrika: het was, zo vonden sommigen, als zeggen dat de Holocaust slecht was, maar Hitlers ingenieurs prima werk hadden verricht. 

Het was niet de eerste, maar evenmin de laatste keer dat Zille in opspraak kwam wegens controversiële uitspraken. Haar partij, de Democratische Alliantie (DA), verbood haar in november vorig jaar zelfs te twitteren, nadat ze had gemeld dat het oud-president F.W. de Klerk was die apartheid afschafte en dat er ‘tegenwoordig meer racistische wetten zijn dan ten tijde van apartheid’. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap