Spring naar de content
bron: anp

‘Waarom worden kinderen met kanker wel direct geholpen en ik niet?’

Het vandaag verschenen onderzoeksrapport van ‘Het Vergeten Kind’ illustreert de grote wachtlijstproblematiek in de jeugdzorg. Kinderen wachten gemiddeld 44 weken, omgerekend ruim tien maanden, op de juiste jeugdhulp. Die lange wachttijd heeft een grote impact op het leven van een kind. Laura (18): “Het deed wat met mijn zelfbeeld, ik werd moedeloos van de onduidelijkheid. Het ging slechter op school, ik trok me terug op mijn kamer en zette me af tegen vrienden.” 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jelle Kolen

“Waarom worden kinderen met kanker wel direct geholpen en ik niet?” Met die schrijnende noodkreet onderstreept Ghislaine (18) de urgentie van de huidige wachtlijstproblematiek in de jeugdzorg. Kinderen met een onzekere thuissituatie en complexe problematiek stuiten op de ene na de andere blokkade. Hun kostbare jeugd, waarin zelfontplooiing centraal zou moeten staan, wordt te grabbel gegooid door een tekort aan personeel en opvangplekken en gebrek aan politieke daadkracht. En dat terwijl problemen niet minder worden door te wachten op hulp. De coronaperikelen versterkten sombere gevoelens bij kinderen die regelmatig omsloegen in eenzaamheid, depressies of zelfs suïcidaliteit.

Wachtlijsten leiden ertoe dat kinderen zich extra vergeten voelen. Stichting ‘Het Vergeten Kind’ deed een steekproef onder 31 kinderen om het landelijk beeld te schetsen. In haar vandaag verschenen onderzoeksrapport doet het een ontluisterende ontdekking uit de doeken: kinderen wachten gemiddeld 44 (!) weken, een dikke tien maanden, op de benodigde jeugdhulp. En dat terwijl hun problemen vermenigvuldigen in plaats van stilstaan. Margot Ende, directeur van ‘Het Vergeten Kind’ luidt de noodklok: “Je jeugd is een periode waarin je je het meest kan en moet ontwikkelen, maar door de lange wachttijd staat je leven letterlijk ‘on hold’. Dat is onacceptabel. Er moet nu iets fundamenteels gebeuren, geen pleisters meer plakken.” Hoe komt het dat in Nederland zo’n grote groep kinderen aan hun lot overgelaten wordt? Ontbreekt het aan politieke wil? Wat is het effect van wachttijden op kinderen? En hoe zouden wachtlijsten daadkrachtig gedecimeerd kunnen worden?

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap