Spring naar de content
bron: pexels

Bieden VPN diensten veiligheid of niet?

Als je veilig gebruik wilt maken van het internet kun je niet zonder VPN. Toen Nederlanders vorig jaar massaal thuis gingen werken, groeide het gebruik van VPN enorm, vooral het zakelijk gebruik. Veel mensen werden zich voor het eerst bewust van de dienst, waarmee je veilig en anoniem kunt internetten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Misschien wil je dit ook voor je persoonlijke internetverbinding gebruiken. Lees dan eerst verder, voordat je een van de talloze VPN diensten kiest, om te voorkomen dat je bedrogen wordt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Neppe VPN diensten

In het ergste geval kies je een neppe VPN dat helemaal niets beveiligd, maar wel al je gegevens trackt, opslaat en verkoopt. Een neppe VPN kan malware op je apparaten zetten en zelfs jouw bandbreedte stelen voor andere doeleinden.

Als de dienst ongelooflijk goedkoop is, je vraagt om persoonlijke gegevens zoals adres en telefoonnummer, en je alleen via creditcard laat betalen, is het waarschijnlijk beter om het over te slaan. Vooral als je ook nog eens spelfouten ontdekt op hun website.

Gratis VPN

Veel gratis VPN diensten vallen onder de vorige groep. Het is namelijk niet goedkoop om internetdata te versleutelen en om te leiden via VPN servers. En dus moeten deze diensten op een andere manier inkomsten krijgen. Pas dus goed op!

Er zijn echter wel een paar betrouwbare VPN diensten die een gratis plan aanbieden. ProtonVPN en WindScribe hebben bijvoorbeeld naast hun betaalde dienst ook plannen voor mensen met een klein budget. Natuurlijk zitten er veel grenzen aan een gratis plan, zoals een datalimiet en langzame verbinding, maar het doet wel zijn werk.

Goede VPN

De beste VPN diensten zijn echter altijd betaalde diensten die niet om je persoonlijke gegevens vragen en een strikt no-log-beleid handhaven. Dat laatste is natuurlijk moeilijk om zelf de controleren. Maar toen NordVPN twee jaar geleden bevestigden dat een van hun Finse servers gehackt was, bleken de servers inderdaad leeg. Dat is niet alleen goed nieuws wat betreft die specifieke lek, maar betekent dus ook dat NordVPN werkelijk geen gegevens opslaat. 

Eigen VPN server

De ultieme manier om te zorgen dat er niemand meekijkt is natuurlijk je eigen VPN server opzetten. Dit is geen onmogelijke taak, maar vereist wel dat je goed thuis bent in computers, een internetverbinding met een hoge uploadsnelheid hebt en een krachtig genoeg computer. Uiteindelijk zal het je zeker niet minder gaan kosten dan een plan bij een betrouwbare VPN dienst zoals NordVPN. En je hebt als nadeel dat je locatie nog steeds hetzelfde is als die van de server en geen gebruik kunt maken van een buitenlands IP-adres als je regioblokkades wilt omzeilen.