Spring naar de content

Gaat de hypotheekrente nóg verder omlaag?

Al jarenlang wordt er gesproken over een ‘historisch lage hypotheekrente’. En al jarenlang wordt er ook gezegd dat deze echt niet nóg lager kan worden. Toch is al sinds ongeveer 2009 de hypotheekrente haast onafgebroken aan dalen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Veel mensen hebben hiervan geprofiteerd bij de aankoop van een woning, of door hun hypotheek over te sluiten. Ben jij ook aan kijken naar een nieuwe woning en wil je weten welke financiële mogelijkheden je hebt? Of heb je interesse in het oversluiten van je hypotheek? Hieronder lees je meer over de verwachte ontwikkeling van de hypotheekrente.

Wat zijn de plannen van de ECB?

Voorafgaand aan de coronacrisis zag het er nog naar uit dat de rentes weer zouden gaan stijgen. De economie in de EU was goed op stoom en de inflatie lag op een acceptabel niveau. In 2018 had de ECB al aangekondigd de rentetarieven te gaan verhogen. De Federal Reserve in de VS ha dit zelfs al een paar keer gedaan. Intussen is er door de coronacrisis sprake van een hele andere situatie. ECB-president Lagarde heeft laatst al aangegeven dat de rentes nog langer laag zullen blijven binnen Europa. De ECB heeft de inflatiedoelstelling verhoogd, en de beleidsrentes zullen laag blijven. Hierdoor kunnen schulden opgekocht blijven worden, om de economie te stimuleren.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Nieuw laagterecord verwacht

Wat het voor effect heeft op de verwachte hypotheekrente, dat de kapitaalmarktrente nog verder gedaald is en geldverstrekkers nog steeds goedkoop aan geld kunnen komen? Drie maal raden. Begin augustus kwamen er al wat geldverstrekkers in beweging. Grote banken als ING, ABN AMRO en SNS hebben de hypotheekrente verlaagd. Veel gemiddelde hypotheekrentes bereikten daarmee weer het eerder behaalde laagterecord.

De hevige concurrentie tussen geldverstrekkers in ons land zou wel eens kunnen gaan zorgen voor een verdere daling. De intussen 38 geldverstrekkers willen allemaal graag nieuwe klanten hebben, en de woningmarkt ligt qua aantal verkopen behoorlijk op zijn gat. Bovendien hebben  geldverstrekkers nog maar een paar maanden de tijd om hun jaardoelstellingen te halen. Verdere renteverlagingen komen daardoor zeker niet als een verrassing.

Keerzijde van de medaille

De lage hypotheekrente is natuurlijk financieel erg aantrekkelijk. Het economische beleid dat eraan ten grondslag ligt heeft echter ook een nadeel. De spaarrente zal hierdoor namelijk naar verwachting ook nóg verder gaan dalen. Dat de ECB het huidige beleid blijft doorvoeren (zelfs met een hogere inflatie) is daarmee slecht nieuws voor spaarders. Spaargeld zal steeds minder rendement opleveren. Met de oplopende inflatie verdampt er zelfs steeds meer vermogen. Bovendien zullen steeds meer mensen te maken krijgen met een negatieve spaarrente. Het kan  interessant zijn eens naar buitenlandse banken te kijken voor het stallen van spaargeld. Bang te zijn op verlies van spaargeld is hierbij onnodig. Hoewel buitenlandse banken mogelijk niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen, kan er wel een buitenlands stelsel of de Europese garantiegarantieregeling van kracht zijn.