Spring naar de content

Gruwelen en verstilling

De historische roman A.D. speelt zich voor een belangrijk deel af aan boord van een Hollands koopvaardijschip aan het eind van de zestiende eeuw. De ene overtuigende scène vol verschrikkingen volgt op de andere. Intussen draait het boek niet om de plot, maar waarom dan wel?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Het is zeven jaar geleden dat Gustaaf Peek doorbrak bij critici en lezers met zijn stomende liefdesroman Godin, held. In lang uitgesponnen seksscènes vertelde hij daarin een tintelend verhaal over een man en een vrouw die compleet aan elkaar zijn verslingerd. Het knappe was dat Peek de geschiedenis van hun liefde ondergeschikt maakte aan de zintuiglijke beschrijving ervan. Als lezer moest je het exacte verloop van deze amour fou, die in kleine brokjes tussen al het gesop en gekier door werd prijsgegeven, zelf bij elkaar zien te puzzelen.

Iets dergelijks probeert de schrijver in zijn onlangs verschenen historische roman A.D. te bewerkstelligen. Ditmaal hebben liefde en lust plaatsgemaakt voor geweld en dood, maar nog steeds laat Peek zijn lezers zoeken naar de plot.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap