Spring naar de content
bron: anp

Thomas Bernhards woede geduid

Arjan Peters brengt met enige regelmaat interessante boeken voor het voetlicht die niet veronachtzaamd mogen worden. Deze keer bespreekt hij Thomas Bernhard - Een beschadigd leven van Cyrille Offermans:

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arjan Peters

De laatste jaren was de Limburgse oud-leraar en essayist Cyrille Offermans (1945) hard bezig zichzelf onmogelijk te maken, met een drietal bundels vol klagerige journalen en bespiegelingen. We leven in een ontwrichte wereld, de natuur gaat teloor en er is sprake van een leescrisis. Nou en of, wis en drie, reuze vervelend. Intussen is niemand gebaat bij zijn gelamenteer, met name als dat gepaard gaat met kinderachtigheden. O, wat was Offermans kwaad toen Bas Heijne de P.C. Hooftprijs 2017 voor essayistiek kreeg toegekend. Voor wat? Die stukjes in NRC Handelsblad soms?

In zijn ogen had die prijs had naar Carel Peeters moeten gaan. En waarom? Voor die stukjes in Vrij Nederland soms, die al twintig jaar door niemand meer worden gelezen? De verzwegen, werkelijke reden was dat Offermans jarenlang stukken heeft geschreven voor de boekenbijlage van Peeters, en dat die daarvoor in ruil tot op de dag van vandaag jubelende stukken over Offermans levert. Een vriendendienst. Nederlandse essayistiek op haar smalst.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap