Spring naar de content
bron: pexels

Lekker eten is per definitie niet klimaatvriendelijk

Jan Kuitenbrouwer at een vorstelijk maal in een restaurant in Piemonte, met flink veel spek, kaas en verschillende soorten vlees. Niet erg milieuvriendelijk. "Klimaatbewust eten betekent onvermijdelijk een zekere degradatie van het culinaire genoegen in je leven."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Een van de dingen die ik de afgelopen tien jaar in mijn omgeving heb zien veranderen, is de manier waarop er over voedsel gedacht en gepraat wordt. Er werd nog wel eens een begeesterd verslag uitgebracht van een bezoek aan een mindblowing toprestaurant, maar de kans is groot dat die vrienden nu vegetariër zijn, of zelfs vegan, en dat soort verhalen hoor je niet meer zo vaak. Zij hebben hun verantwoordelijkheid genomen voor het klimaatprobleem, ze springen wat minder vaak in het vliegtuig, misschien hebben ze een hybride auto gekocht en ze proberen hun aandeel in de wereldvoedselindustrie te beperken. Die gif in de bodem pompt, het water opmaakt en, alsof het nog niet erg genoeg is, de planeet vergast met koeien-, varkens- en schapenscheten.

Voor iemand die graag het werk van sterrenchefs tot zich neemt is dat geen gemakkelijke beslissing. Leg de lijst van dingen die eten echt lekker maken maar eens naast de lijst van producten met de zwaarste milieulast, daar zit nogal een overlap tussen. Van vegan foodies heb ik nog nooit gehoord. Klimaatbewust eten betekent onvermijdelijk een zekere degradatie van het culinaire genoegen in je leven.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap