Spring naar de content
bron: anp

Dreiging uit het Oosten

Frans van Deijl zou best Kamerlid willen zijn, met buitenlandse zaken als portefeuille. Hoe zou de nieuwe minister omgaan met de onstuitbare opmars van China? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Vijand China

Sigrid Kaag  heeft te weinig 
kunnen laten zien op haar lievelingspost

Soms zou ik best een tijdje Kamerlid willen zijn. Maar dan wel onder een fractievoorzitter die mij verre houdt van het geneuzel over links en rechts, over de formatie en een nieuwe bestuurscultuur, en die mij vol inzet op internationale zaken. Op China met name, de nieuwe aartsvijand.

Want opnieuw is er gelazer met Taiwan, dat speldenknopje in de Oost-Chinese Zee dat volgens de Chinese regering de ‘afvallige’ provincie is, het eigengereide kind dat niet naar huis wil komen en zich inlaat met louter foute vriendjes. Maar daar denken de zelfverklaarde onafhankelijke, van het moederland afgescheiden Taiwanezen heel anders over. De VS steunen Taiwan en dit najaar werd bekend dat de regering-Biden bijna een miljard dollar beschikbaar heeft gesteld voor, jawel, wapenleveranties, zodat het onwillige kind zich enigszins kan verdedigen tegen een eventuele Chinese inval (in afwachting van nadere Amerikaanse stappen). 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap