Spring naar de content

Sunday Saloon Sessions: discussiëren over het nieuws in de geest van Virginia Woolf

In Utrecht en Groningen worden sinds kort Sunday Saloon Sessions georganiseerd. In navolging van literaire salons uit het verleden komen vrouwelijke studenten eens per maand bij elkaar om over het nieuws te discussiëren, perspectieven uit te wisselen en samen verdieping in het nieuws te zoeken. HP/De Tijd schoof een avond aan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Selderbeek

Op de zwartlederen chesterfieldstoelen van het Smooth Brothers-filiaal in Utrecht strijken een voor een de studentes neer. Sommigen wat voorzichtig en onwennig, anderen vanaf het eerste moment in hun element. Allemaal hebben ze een eigen expertise- en studieachtergrond, allemaal zijn ze geïnteresseerd in de actualiteit. Maar waar begin je met nieuwsvinding in een hevig gefragmentariseerd en overvloedig medialandschap? Waar haal je betrouwbare informatie vandaan, en welke achtergrondinformatie moet je daarbij weten? Daar zijn de Sunday Saloon Sessions voor.

Geneeskundestudenten Juke de Planque en Rose Leijdesdorff waren op studiereis in Japan toen het idee voor deze vrouwenbijeenkomsten ontstond. Rose: “Wij hadden het daar samen vaak over het nieuws, en kwamen tot het besef dat we dat in onze studentenstad Groningen eigenlijk heel weinig deden. Dat misten we.” Juke vult aan: “Ik merkte in Japan dat ik van Rose een heel ander standpunt kreeg dan het mijne. Ik vond dat zo interessant, dat je je perspectief met elkaar deelt. Waarom deden we dat in ons dagelijks leven zo weinig?” Ja, waarom eigenlijk? Rose denkt even na. “Omdat, in ieder geval onder onze vriendinnen, vaak het idee heerst dat als je niet genoeg over een onderwerp weet, je er maar beter niets over kan zeggen. Dat houdt mensen tegen.” Weg met dat ongemak, en weg met de koetjes en kalfjes, vonden de dames dus. De maandelijkse sessie werd de stok achter de deur, en de Sunday Saloon Sessions waren een feit. Waar de bijeenkomsten begonnen met één groep in Groningen, hebben de Sessions zich nu reeds uitgebreid naar Utrecht, en de afdeling Delft staat in de steigers.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap