Spring naar de content

Ad ten Bosch: ‘Veel mensen zijn op een bepaalde manier afgunstig op me’

Vijftig jaar nadat hij haar in tranen achterliet in Mexico, zocht schrijver Ad ten Bosch (70) contact met zijn grote liefde Beatriz. Ze spraken af in Buenos Aires - haar huidige woonplaats - en kwamen samen tot de ontdekking dat iets in de mens niet door de tijd kan worden aangeraakt. Hij schreef erover in zijn nieuwe roman Schitterende dagen. “Ik zou nog wel twintig boeken over haar kunnen schrijven.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

“Er zijn maar weinig plekken in Amsterdam waar ik echt vaak kom”, zegt Ad ten Bosch, “maar dit is er een van.” We zitten op het terras van Café de Zwart aan het Spui in Amsterdam. Het is de laatste dinsdag voor de lockdown van kracht gaat. Het café speelt een kleine rol in zijn nieuwe boek Schitterende dagen, als hij beschrijft hoe aan dit zelfde tafeltje een fling begint met een zekere Fleur. Of het de dan 19-jarige studente lukt om de dan 69-jarige hoofdpersoon het bed in te praten, kunt u lezen in het boek.

Waarom is dit café zijn stamcafé? “De bediening is aardig en ze verstaan hun vak. Ze tikken je op de vingers als je een borrel teveel op hebt en dom loopt te brallen, om maar eens een voorbeeld te noemen. Dat is belangrijk.” Dat het terras uitzicht heeft op boekhandel Athenaeum is “ook leuk.” Ten Bosch is zelf boekhandelaar in Zutphen geweest en is enkele jaren eigenaar-uitgever geweest van Athenaeum, Polak & Van Gennep. De aanleiding voor onze ontmoeting is zijn autobiografische roman Schitterende dagen, een memoir over zijn zoektocht naar zijn grote liefde Beatriz, die hij bijna vijftig jaar uit het oog was verloren. Wat is er van dat mooie Mexicaanse meisje geworden? Dit voert hem naar Buenos Aires, waar zijn jeugdliefde al bijna een leven lang woont. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap