Ruime meerderheid Nederlanders wil Gouden Koets op straat
De Gouden Koets is een fascinerend voertuig waar iedereen wel een mening over lijkt te hebben. Hoewel koning Willem-Alexander gisteren plotseling bekend maakte dat het gevaarte voorlopig op stal blijft staan, blijkt uit onderzoek dat de meeste mensen de koets gewoon weer op straat willen zien. Zeker 58 procent van de Nederlanders wil dat de koets weer gaat rijden. Komt het besluit van de koning te niet vroeg?
Op het stationsplein van Haarlem staan zuilen met rode, witte en zwarte canvasdoeken. ‘Wat is jouw mening over de Gouden Koets?’ valt op een van de affiches te lezen, met een wijsvinger erbij die mensen uitnodigt om op een zeepkistje hun mening te delen. Alle meningen worden hier vastgelegd voor een onderzoek van het Amsterdam Museum, dat sinds 18 juni vorig jaar de Gouden Koets tentoonstelt. Niet alleen is het de bedoeling om kennis onder voorbijgangers te testen en met ze te delen, maar ook en om vragen over de Gouden Koets te verzamelen. Museumpersoneel is vandaag in de weer om mensen naar de stellages te lokken. "Kent u de Gouden Koets en zou u daarover iets kwijt willen?", vraagt projectleider Bibi Scholten van Aschat aan een voorbijganger. De man staat even stil en aarzelt, maar loopt toch door. Even later spreekt iemand anders twee Turks-Nederlandse jongens van een jaar of twaalf aan. "Ik vind dat de Gouden Koets moet blijven," zegt een van hen. "Ja," roept de ander, "de Gouden Koets hoort bij Nederland en is mooi." Op school hebben ze les gehad over het rijtuig en de discussie erover. Ze stappen de zuil in en nemen hun bijdrage op. Scholten van Aschat lijkt tevreden: weer een mening erbij.
In het Amsterdam Museum loopt sinds juni vorig jaar een tentoonstelling over de Gouden Koets, die de koning enkele jaren geleden liet restaureren. Het antieke gevaarte werd eind negentiende eeuw vervaardigd en in 1898 ‘door de bevolking van Amsterdam’ aan de Oranjes geschonken, toen de achttienjarige prinses Wilhelmina de troon besteeg. Waarschijnlijk uit angst voor een oordeel van het publiek over protserigheid en duurdoenerij, aldus de tentoonstellingsmakers, besloot ze om hem een paar jaar in de garage te stallen. Pas later begon ze erin te rijden en werd de koets bij ceremonies ingezet. Op een gegeven moment kwam hij jaarlijks van stal voor de rijtoer op Prinsjesdag en soms werd hij gebruikt tijdens koninklijke trouwerijen. Met de jaren is het rijtuig onderdeel geworden van het collectieve Nederlandse geheugen en door monarchisten wordt het gezien als het belangrijkste symbool dat de band tussen de Oranjes en ‘het volk’ symboliseert.
Paywall
Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.
Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.
Kies een lidmaatschap