Spring naar de content
bron: anp

Frans Timmermans: ‘Ik moet het van mijn kletsen hebben’

Bent u monogaam? Lijkt u op uw moeder? Wanneer was u het gelukkigst? Het is een greep uit de intieme en onthullende vragen – gebaseerd op de questionnaire van Marcel Proust – die ruim achthonderd Nederlanders sinds 1997 hebben beantwoord in de rubriek ‘Zelfportret’ in HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

In het boek Zelfportret – Persoonlijke vragen aan negentig Bekende Nederlanders zijn de negentig beste, verrassendste, inspirerendste zelfportretten geselecteerd en in chronologische volgorde gezet. Op onze website lichten we enkele bijzondere edities uit, waaronder deze met Frans Timmermans van 19 oktober 2007, opgetekend door Martin Bons.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Prima.

Wie zijn uw helden?

Albert Camus, Jean Jaurès en Willy Brandt.

Aan wie ergert u zich?

Geer en Goor. En politici die zich slecht voorbereiden. Om met Jacques Delors te spreken: er is zo weinig aandacht voor het doen van degelijk werk.

Lijkt u op uw vader?

Uiterlijk ben ik een kopie. En we zijn beiden emotionele kerels. Hij is wel vrolijker dan ik.

Wat is uw grootste angst?

Mijn verstand verliezen.

Wat zijn uw dagdromen?

Fietsen naar Rome en daar een boek schrijven.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Bij de geboorte van mijn jongste dochter kreeg mijn vrouw een hersenbloeding. Zij heeft het overleefd, maar heeft een maand op de intensive care gelegen. In mijn diepste wanhoop vraag ik dan om steun en dan voel ik ook dat het er is. Dat is voor mij mystiek.

Bent u aantrekkelijk?

Nee, ook niet buitengewoon onaantrekkelijk, maar ik moet het van mijn kletsen hebben.

Waaraan bent u het meest gehecht?

Mijn boeken. Het is op het randje van fetisjisme.

Wat is de beste plek om te wonen?

Rome en Zuid-Limburg.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Zo denk ik niet. Ik ben op mijn twaalfde misbruikt door een priester, die nu in Amerika leeft. Het klinkt gek, maar ik denk er weleens over om hem op te zoeken.

Lees het gehele interview in Zelfportret – Persoonlijke vragen aan negentig Bekende Nederlanders, samengesteld door Felix Huygen en Nick Muller.