Spring naar de content
bron: johan kleinjan

Links is rechts en rechts is links

Bij de traditionele politieke partijen regeert dwingende eensgezindheid. Zo staat links tegenwoordig pal achter de Navo en is rechts niet meer vies van een grote overheid. Wat zeggen de termen links en rechts eigenlijk nog? ‘Alle partijen zijn min of meer D66 geworden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bina Ayar

Nog niet zo lang geleden stond links voor opstandigheid, voor aanschoppen tegen het ‘rechtse’ gezag. Niet koning, kerk of kapitaal moesten de dienst uitmaken, maar het volk. Inmiddels is ‘het volk’ bij links een vies woord. Sterker, wie het aandurft om kritiek te uiten op de elite of zelfs op megabedrijven als Pfizer geldt als een onfrisse populist. De afkeer van ‘het volk’ is nu een belangrijke scheidslijn in de politiek, schrijft ook oud-PvdA-minister en columnist Ronald Plasterk in De Telegraaf. Voor dat verschijnsel gebruikte hij de eerder door Frankrijk-correspondent Kleis Jager gemunte term ‘prolofobie’; een actieve afkeer van ‘tokkies’, ‘wappies’ of ander volk waar links graag afstand van neemt. Sommige partijen sloten zo al bij voorbaat een lokale coalitie met ‘populistische partijen’ uit. 

Teleurstelling over vervlogen idealen bestaat ook aan de rechterkant. Rechts-liberale kernpunten als een kleine overheid, ruimte voor ondernemers en individuele vrijheid hebben in de woorden van sociaal geograaf, ondernemer en publicist Hans van Tellingen plaatsgemaakt voor een ‘alliantie tussen neocommunisten en het grootkapitaal’. Frisse geluiden zijn vaker nog bij de flanken te vinden, vindt Van Tellingen, die zegt dat het huidige links rechts is geworden en het midden radicaal noemt. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap