Spring naar de content

Waar zijn de insecten gebleven?

Het aantal insecten in Nederland neemt al jaren gestaag af, met kwalijke gevolgen voor de vogelstand en de biodiversiteit. Toch wordt er geen haast gemaakt met het beperken van landbouwgif. ‘In een wereld zonder insecten gaat de leefbaarheid hard achteruit.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bert Nijmeijer

“Zilvervisjes in huis is een veelvoorkomend probleem,” staat op de zilvervisjesval van fabrikant HG. “De HGX zilvervisjesval is een gifvrije en reukloze val, speciaal ontwikkeld om deze vieze, kleine monstertjes en ander kruipend ongedierte binnenshuis effectief te bestrijden. De zilvervisjesval bootst de schuilplaatsen na waar de zilvervisjes gewoonlijk verblijven.” 

Heel af en toe zie je een lopen, op de tegels van de badkamer of de wc, een zilverachtig, snel kruipend diertje. Je vraagt je af wat het er te zoeken heeft, maar zo op het oog heeft het beestje geen kwaad in de zin, niets wat zo’n hatelijke ontvangst rechtvaardigt. ‘Kruipend ongedierte’, ‘vieze, kleine monstertjes’, de toon. Wie in zo’n onschuldig, weerloos wezentje al een probleem ziet, ‘veelvoorkomend’ nog wel, krijgt het nog lastig in het leven. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap