Spring naar de content
bron: Andreas Terlaak/Lumen

Onvoorspelbaar als het echte leven

Het Noord-Nederlandse platteland biedt de hoofdpersonen van Nina Polaks roman Buitenleven toch niet wat ze ervan gehoopt hadden. Ook heeft de vlakbij wonende tv-psycholoog Eva Alta een ontregelend effect op hun relatie. Maar niets is wat het lijkt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Terug naar de natuur. Het credo dat Rousseau formuleerde als reactie op het verlichtingsdenken van de achttiende eeuw, is aan een comeback bezig. De trek naar buiten, naar rust en stilte, weg van het stadse gewoel, de onrust en de stress, heeft aan populariteit gewonnen nu de stad minder leefbaar (en minder betaalbaar) is geworden. Retraites in een klooster op het platteland, meerdaagse wandeltochten door de Alpen, cursussen bijenhouden of appelcider brouwen, dat volkstuintje middenin het groen of dat tweede huisje in de Ardennen – het zijn allemaal pogingen van de moderne stadsmens om iets te herstellen van wat verloren is gegaan.

Ook de hoofdpersonages in Nina Polaks derde roman Buitenleven zoeken de verbinding met de natuur, met de aarde. Rivka, een schrijfster van midden-dertig, heeft sinds enige tijd een belangstelling voor bomen opgevat. Haar vriendin Esse, een basketbaltrainster, fotografeert in haar vrije tijd walvissen en andere dieren.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap