Spring naar de content
bron: pexels

Het belang van slaap en het juiste matras

Slaap is een ontzettend interessant onderwerp. Het is erg belangrijk om goede slaap te krijgen, meer nog dan de meeste mensen denken. Toch blijft het altijd een onderbelicht onderwerp. Terwijl een kwart van de Nederlanders kampt met slaapproblemen, soms zelfs een chronisch slaaptekort, met alle gevolgen van dien. Slaap is dus belangrijk. Maar wat gebeurt er eigenlijk in onze slaap waarom het zo belangrijk is? En hoe kun je je slaap verbeteren?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Waarom is slaap zo belangrijk?

Tijdens je slaap komen je hersenen en je lichaam komt rust. Dit lukt alleen als je goed slaapt. Goede slaap heeft niet alleen te maken met het aantal uren dat je maakt. Minstens, of misschien wel nog belangrijker is de kwaliteit van je slaap. Tijdens de diepe slaapfase komt je lichaam tot rust. Tijdens de REM-slaap droom je en komen je hersenen tot rust. Hierdoor wordt je uitgerust wakker. Slaap je slecht, dan heb je overdag moeite met concentreren en ben je prikkelbaarder. De gemiddelde volwassen persoon heeft tussen de 7 en 8 uur slaap nodig. Het kan wel per persoon verschillen, de een heeft ook voldoende energie na 6 uur slaap en de andere heeft net iets meer nodig. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Het juiste matras

Een van de onderdelen die een goede nachtrust ten goede komt is het juiste matras. Je brengt ongeveer eenderde van je leven slapend door, dus je kunt je voorstellen dat je daarbij op een goed matras wilt liggen. Wanneer je slaapt heb je geen controle over je houding. Je matras moet er dus voor zorgen dat je lichaam op de juiste manier ondersteunt wordt, dit kun je namelijk zelf niet bepalen.  

Waar moet je op letten?

Wil je een nieuw matras kopen? Dan moet je in ieder geval letten op de stevigheid van het matras en het materiaal. Of een matras lekker ligt, is uiteraard ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Maar ook persoonlijke kenmerken spelen een rol. Je lichaamsgewicht bijvoorbeeld. Bij een lichter gewicht heb je over het algemeen een zachter matras nodig dan iemand die zwaarder is. Ben je zwaarder heb je meer steun nodig uit je matras en het beste is dan een matras die progressieve tegendruk biedt met een goede fundatie laag. Dus hoe harder je erop drukt, hoe harder het tegen drukt. Deze werking is het best met koudschuim.

Ook je slaaphouding is van belang. Een zijslaper heeft een matras nodig met verschillende zones die iets zachter zijn zodat de schouders en de heupen iets lager liggen. Hierdoor ligt je wervelkolom mooi recht. Een rugslaper is juist meer gebaat bij een wat harder matras.

Tips voor een betere nachtrust

Ben jij iemand die regelmatig te weinig slaapt of niet goed in diepe slaapt komt? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je slaap te verbeteren. Dit verschilt natuurlijk per persoon en sommige mensen hebben nu eenmaal iets minder slaap nodig dan anderen. Maar door deze tips toe te passen bouw je meer routine op naar het slapen toe, wat je slaapritme ten goede kan komen.

  • Vaste tijden naar bed en opstaan

Door op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan kan je lichaam wennen aan een bepaald slaapritme. Hierdoor geeft het op een gegeven moment zelf signalen af waardoor je weet dat het tijd is om naar bed te gaan. 

  • Geen alcohol of cafeïne 

Zowel alcohol en cafeïne zorgen ervoor dat je minder diep slaapt. Probeer deze twee dus zoveel mogelijk te beperken, zeker later op de avond als het richting bedtijd gaat. 

  • Rustige en frisse slaapkamer

Je slaap beter bij frisse lucht. Zet overdag de ramen open zodat er gedurende de dag veel frisse lucht naar binnenkomt. Ook is het fijn om ‘s nachts een raampje of ventilatierooster open te laten staan voor de schone lucht. Ook een rustige, donkere slaapkamer is gunstig voor een diepere slaap.

  • Niet te veel eten 

Neem geen grotere maaltijden of zware snacks vlak voor het slapen gaan. Je lichaam heeft tijd nodig om dit te verteren en wordt actief. Heb je nog erge trek, ga dan voor een lichte snack. 

  • Zorg voor voldoende beweging

Overdag voldoende bewegen betekent dat je ‘s avonds lekker moe bent en dus beter in slaap valt.

  • Schrijf je gedachten op

Een reden waarom veel mensen wakker liggen is omdat er continu gedachten door hun hoofd spoken. Leg een notitieboekje naast je bed zodat je eventuele nare gedachten uit je hoofd kunt halen. Of als je ineens denkt aan taken die je morgen moet doen of bepaalde boodschappen die je niet moet vergeten, schrijf het op zodat je het kunt laten rusten. 

Zijn er redenen om te denken dat er wellicht een andere oorzaak ten grondslag ligt aan de slechte slaapkwaliteit? Denk bijvoorbeeld aan snurken of slaapapneu, neem dan altijd contact op met de huisarts om eventuele problemen uit te sluiten of er wellicht een oplossing voor te zoeken.