Spring naar de content
bron: anp

Gebakkenluchtexperts

Er wordt veel papier verspild aan visionaire beleidsplannen, SMART ambities en organisatieschema’s. Maar wie bijvoorbeeld naar het circus op Schiphol kijkt, ervaart de leegte van deze beleidsvoornemens.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marcel Levi

Waarom wil iedereen het toch de hele tijd hebben over missie en visie en liefst elke anderhalf jaar weer een gloednieuwe strategie opstellen voor de eigen organisatie? Met gewijzigde tactische doelen, oneindige mijlpalen, cruciale kernwaarden, visionaire fundamenten en gedetailleerde beleidsplannen. Waarbij uiteraard niet vergeten moet worden de ‘buitenwereld naar binnen te halen’. Wat dat betekent weet natuurlijk helemaal niemand, maar het klinkt lekker professioneel en geen hond durft toe te geven dat het onbegrijpelijk is. 

De echte gebakkenluchtexperts kun je herkennen doordat ze voortdurend roepen dat de nieuwe strategische doelen vooral ‘SMART’ moeten zijn, en als je wanhopig googelt wat dat betekent, kom je niet veel verder dan dat ambities specifiek, realistisch en meetbaar moeten zijn. Maar dat zou je echt niet zeggen als je vervolgens de plakkerige tekstbrij probeert te ontcijferen. En vervolgens dient de strategie uiteraard ‘handen en voeten’ te krijgen, wederom een nietszeggende platitude zonder enige concrete betekenis. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap