Spring naar de content

Zomergasten 4: Herta, Joni en Lieke: knokken en scheppen

Jan Kuitenbrouwer keek naar de Zomergasten-avond van Lieke Marsman. 'In zekere zin is Zomergasten de intellectuele evenknie van de grote zaterdagavond-tv-shows van de jaren zeventig en tachtig: er moet voor elk wat wils in zitten, maar je kunt nooit iedereen voortdurend tevreden stellen.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

In zekere zin is Zomergasten de intellectuele evenknie van de grote zaterdagavond-tv-shows van de jaren zeventig en tachtig: er moet voor elk wat wils in zitten, maar je kunt nooit iedereen voortdurend tevreden stellen. De lastigste gasten zijn zij die de breedte opzoeken, maar ook de diepte. Dan komen er onderwerpen aan bod die je met één clip en een gesprek van tien minuten misschien tekort doet. Bij Zomergaste 4 van 2022, dichteres en filosofe Lieke Marsman, dreigde dat gevaar ook. Ongeneeslijk ziek zijn, de troost van het geloof, buitenaards bestaan, de taal van de macht - stuk voor stuk onderwerpen waar je een avond mee kunt vullen.

Marsman gaf één uitstekend voorbeeld van Haags taalmolest, niet verrassend afkomstig van kampioen taalvandaal Hugo de Jonge, daarop volgde de Roemeense dichteres Herta Müller over de genadeloze roofbouw op het Roemeens door Nicolae Ceausescu. Ik zette mij schrap voor meer, maar jammer genoeg bleef het daar bij. Zo zitten al die huiskamers vol met atypische kijkers, die dít leuk en dát saai vinden.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap