Spring naar de content

De beste tips voor het organiseren van een online hackathon

Ondanks het feit dat hackathons lange tijd exclusieve evenementen voor softwareontwikkelaars waren, zijn ze geëvolueerd tot veel diversere en uitgebreidere evenementen op zowel maatschappelijke als zakelijke gebieden, waarbij wordt gewerkt met een steeds groter wordende lijst met onderwerpen en problemen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Het bestaan ​​van Covid-19 dat al deze evenementen dwong om online te gaan, heeft geleid tot een nog grotere evolutie van het format zoals het is. Wil je graag een online hackathon organiseren? En wil je binnenkort een hackathon offerte opvragen? Maak dan gebruik van deze tips! 

Probeer sponsoren te werven 

Sponsoren werven is een belangrijk hackathon advies, zowel voor offline als online hackathons. Commerciële sponsors binnen je branche kunnen je op meerdere manieren helpen met het betalen van de kosten van grote hackathons, van het garanderen van prijzen voor je hackathon tot het verstrekken van echt geld. Sponsoring is natuurlijk tweerichtingsverkeer en je sponsor verwacht er iets voor terug, een soort advertentie, booth of tijd om te spreken bijvoorbeeld. Bovendien, hoe meer hackathons je succesvol voltooit, hoe meer kans je hebt om extra sponsors te verwerven en alles nog meer uit te breiden. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Bepaal het doel

Een echt doel dat moet worden bereikt, is een cruciaal onderdeel van elke hackathon. Hoewel hackathons gemakkelijk kunnen worden beschouwd als een van de meest waardevolle netwerkbronnen, is het belangrijkste doel van elk van deze hackathons nog steeds om ofwel een specifieke technologie te creëren of een specifiek probleem op te lossen. Bovendien, hoe duidelijker het doel is, hoe groter de kans dat het resultaten oplevert. Een duidelijk, gedetailleerd doel, zoals “het oplossen van een medisch probleem over baby’s die sterven door ademhalingsproblemen”, is veel duidelijker dan alles wat abstracter of minder precies is.

Stel regels op

Een duidelijke set regels is een vereiste die vooral betrekking heeft op het competitieve deel van het runnen van een hackathon, maar ook van toepassing is op alle samenwerkende. Aangezien de competitieve omgeving meestal verschillende groepen experts dwingt om met elkaar te concurreren, is het van groot belang dat het hele evenement een gedefinieerde set regels heeft die voor iedereen gelden, zonder uitzonderingen. Dit geldt voor zowel de deelnemers, die dezelfde hoeveelheid tijd voor de klus hebben, als de organisatoren, die specifieke regels hebben over beoordeling, inzendingen, toegestane/oplossingen waar je niet op zit te wachten, enzovoort. Tegelijkertijd hoeft een gezamenlijke inspanning mogelijk geen strikte en complexe set regels te hebben om te slagen.

Vergeet workshops niet

Verrassend genoeg gaan hackathons niet altijd over het ontwikkelen van iets nieuws of unieks. Ook zijn er diverse trainingen voor nieuwkomers die door een of enkele experts in het veld kunnen worden gegeven. Meestal is elk van deze trainingsworkshops gericht op een specifiek onderwerp in het veld, en het meest voorkomende werkveld voor deze trainingsevenementen is het technische veld. Bij sommige hackathons is het eindresultaat erg belangrijk, maar bij veel hackathons draait het juist ook alleen om het proces. Zodat je het geleerde later in je eigen werkomgeving verder in de praktijk kunt brengen. 

Bepaal de juiste datum

De juiste planning is ook belangrijk, wat betekent dat je een veel hogere deelnemersteller hebt als je hackathon organiseert op een manier die andere evenementen niet verstoort. Dit omvat zomer- en wintervakanties, grote nationale feestdagen en misschien zelfs enkele van de grotere conferenties in je specifieke vakgebied.