Spring naar de content
bron: anp

De jacht op de jager

Deze maand wordt het jachtseizoen geopend. Maar van het toch al minimale wildlijstje van tegenwoordig – vijf soorten groot – zijn er dit jaar nog slechts drie soorten bejaagbaar. Wie is er hier eigenlijk bedreigd: het haas of de jager?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Oswin Schneeweisz

Ik ben een schaduw, een grijs-zwarte vlek die in de schemerochtend op een onmenselijk vroeg uur in het bos de hoogzit op klimt. Het is winter, de sporten van de ladder doen mijn handen bijna bevriezen. Mijn adem vervliegt in wolkjes waterdamp. Na wat onhandig gefrutsel met mijn stijve vingers aan het slot open ik de deur, stap naar binnen en open de luikjes. Momenteel, beste lezer, bevind ik mij op zo’n drie meter hoogte in een soort houten kist op stalen poten. Dat noemen jagers een kansel of hoogzit. Een drietal luiken, links, rechts en voor mij, bepalen de komende uren mijn blik op de wereld. Nu staar ik nog in het duister, maar weldra komt de zon op en krijgt mijn wereld vorm. Het eerst kleuren de toppen van de hoge bomen oranjerood en dan neemt het daglicht langzaam bezit van de boomstammen. Dit is het moment waarop de eendimensionale wereld diepte en kleur krijgt. Ik vind dat het mooiste moment van de dag. Het moment waarop alles begint, waarop de wereld openbreekt.

Zo begint mijn boek De jacht, dat deze maand verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact. Even voor de duidelijkheid: ik ben journalist/schrijver, alweer een jaar of dertig voor HP/De Tijd, en ergens onderweg werd ik ook jager. Al noem ik mezelf liever faunabeheerder. Dit jaar zal ik de traditionele opening van het jachtseizoen, in de maand oktober, voor de vijftiende keer meemaken, met een van de vele Hubertusmissen die her en der in het land plaatsvinden. Dan gaan de Hübkes (witte bolletjes vernoemd naar de beschermheilige) rond en worden de honden en soms ook paarden gezegend. Dan strooit de priester zijn wijwaterkwast in het rond in de hoop op een voorspoedig jachtseizoen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap