Spring naar de content
bron: pexels

Je rijbewijs halen: 5 tips om snel de weg op te mogen

Het aantal mensen met een rijbewijs in Nederland zit in de lift, blijkt uit recente cijfers van het CBS. Ondanks de coronacrisis hebben dus veel Nederlanders in de afgelopen jaren hun rijbewijs gehaald.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Maar: nog niet alle 18-plussers beschikken over dit certificaat om de weg op te mogen. Ben je van plan om je rijbewijs te halen en kun je wel wat tips gebruiken? Begin dan onder andere met je theorie examen leren en check de overige tips in dit artikel.

1. Besluit samen met instructeur hoeveel rijlessen je nodig hebt

Het verschilt per persoon hoeveel rijlessen je nodig hebt. Het maakt niet uit of je 18 bent wanneer je begint of dat je wellicht op je 30e of 40e start met rijlessen. De ene persoon leert gewoon sneller dan de ander of heeft meer inzicht dan een ander persoon. Om te weten hoeveel rijlessen je uiteindelijk nodig hebt, is het aan te raden om een proefles met een instructeur te nemen. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Hij of zij kan vervolgens op basis van je kunnen, inzicht en aanleg bepalen hoeveel rijlessen er nodig zijn om je rijbewijs te halen. Let op dat dit altijd een schatting is dus dat het kán voorkomen dat het daadwerkelijke aantal lager of hoger ligt. Over het algemeen is er niet vaak een groot verschil te ontdekken tussen de schatting en het aantal rijlessen dat nodig is.

2. Start tijdig met auto theorie leren en examen oefenen

Na een bepaald aantal rijlessen kun je voor je rijexamen gaan. Naast je praktijkexamen heb je echter een theorie-examen nodig om het papiertje in handen te krijgen. Des te meer je weet des te groter de kans is dat je je theorie in één keer haalt. Daarom is het aan te raden om op tijd te beginnen met auto theorie leren. Dat kun je zelfs al doen voordat je start met rijlessen.

Sterker nog: het kan je ontzettend veel helpen om al de nodige kennis te hebben over verkeersborden en verkeersregels. Tijdens je rijlessen weet je immers al wat ze betekenen en hoeft je instructeur niet alles meer uit te leggen. Wat ook goed is om te weten, is dat je pas voor je praktijkexamen mag gaan wanneer je je theorie-examen hebt voltooid. Begin dus tijdig met oefenen.

3. Kijk of een snelcursus rijbewijs halen iets voor je is

Wanneer je echt snel de (snel)weg op wil dan kan het helpen om eens te kijken of een snelcursus rijbewijs halen iets voor je is. Dit soort cursussen zijn speciaal opgezet om jou snel je rijbewijs te laten halen. Houd er wel rekening mee dat dit betekent dat je intensief gaat lessen. Je moet natuurlijk wel veilig de weg op kunnen en dat kan alleen met voldoende kennis en ervaring.

Bij een snelcursus rijbewijs halen wordt het praktijkexamen direct aangevraagd. Je weet dus al snel wanneer je je rijexamen hebt. Een groot verschil met het nemen van reguliere rijlessen is dat je je certificaat voor je theorie al gehaald moet hebben voordat je begint met de rijlessen van de snelcursus. Let daar dus goed op, zodat je geen tijd en geld verspilt. Tip: meld je op tijd aan, want de wachtrijen bij het CBR zijn lang.

4. Regelmatig lessen verhoogt kans op snel rijbewijs halen

Het starten met rijlessen kan voor sommige mensen al een grote uitdaging zijn. Maar: ben je eenmaal begonnen dan moet je het ook nog zien ‘vol te houden’. Wat veel mensen namelijk niet weten, is dat het niveau van je rijvaardigheid kan dalen wanneer je niet regelmatig rijles neemt. Daarom is het belangrijk om met regelmaat autorijlessen in te plannen.

Kijk daarnaast ook direct of het mogelijk is om je vast aan te melden voor het praktijkexamen. Dit kun je na een bepaald aantal rijlessen doen in overleg met je instructeur. Hij of zij kan vaak goed inschatten of je er al klaar voor bent of niet. Door die lange wachtrijen bij het CBR kan het namelijk even duren voordat je aan de beurt bent.

5. Voorbereid aan je rijlessen beginnen helpt altijd

Tot slot een tip die voor de hand ligt, maar waar je zeker extra aandacht aan mag schenken wanneer je snel wil slagen voor je rijbewijs: begin altijd goed voorbereid aan iedere rijles. Je hoeft geen uren te studeren voordat je de auto instapt, maar wat al kan helpen is om vooraf instructievideo’s te bekijken of routes op te zoeken.

Let ook goed op je eigen minpunten en feedback van de instructeur om die voor je rijlessen nog eens door te nemen. Het kan geen kwaad om aan je instructeur te vertellen over welke onderdelen je zelf nog twijfelt. Je theorie examen leren of auto theorie leren is ten slotte ook nog een manier om goed voorbereid de rijles in te gaan en snel de weg op te kunnen.