Spring naar de content

Wat maakt bamboe duurzaam?

Bamboe groeit uitzonderlijk snel en kan overal voor gebruikt worden, van huizenbouw tot ondergoed. Het is bovendien hernieuwbaar en gemakkelijk te kweken. Is dit de volledige verklaring voor het duurzame karakter van bamboe of zijn er nog andere zaken om rekening te houden?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Bamboe wordt al duizenden jaren gebruikt als voedsel en om mee te bouwen. Er bestaan meer dan 1400 verschillende soorten bamboe. De grassoort kan meer dan dertig meter hoog worden en de stengels kunnen een diameter bereiken van 25 centimeter. De meeste bamboe is te vinden is in Zuidoost-Azië, maar de plant groeit ook in andere delen van de wereld.

Duurzame teelt

Bamboe is om verschillende redenen duurzaam. Ten eerste is de plant erg gemakkelijk te kweken. Bamboeboeren hoeven niet veel te doen voor een goede oogst. Pesticiden en complexe meststoffen zijn vrijwel overbodig. Dat komt omdat bamboe zichzelf herstelt vanuit zijn wortels, die bovendien in de meest ondiepe, rotsachtige grond kunnen gedijen. 

Bamboe is sterk

Bamboe is sterk, sterker dan staal. Ondanks zijn omvang is de plant ook relatief gemakkelijk te vervoeren. Dit alles maakt bamboe tot een ideaal bouwmateriaal. 

Enorme groeikracht

Bamboe groeit binnen één groeiseizoen tot zijn maximale hoogte. Zelfs als de stengels worden gerooid en gebruikt voor timmerhout, zullen ze terugkomen en het volgende seizoen net zo sterk zijn als het jaar ervoor. Dit betekent dat bamboe duurzamer is dan sommige bomen.

Veelzijdig materiaal

Van bamboe worden talloze dingen gemaakt. Denk aan vloeren, meubels, boten, bruggen en muziekinstrumenten. Bamboe kan eveneens dienen als veevoer. Je kunt er bovendien matten van weven, borden en bestek van maken en plastic rietjes mee vervangen. Daarnaast is het populair in de kledingindustrie. Naast boxers van bamboe worden er steeds meer andere kledingstukken van dit materiaal gemaakt.

Daar komt bij dat kunstenaars er prachtige kunstwerken van hebben gemaakt en koks de eetbare soorten in hun gerechten hebben verwerkt. Er lijken geen grenzen te zijn aan wat je met bamboe kunt doen. 

Meer zuurstof dan een boom

Volgens The Guardian produceert bamboe 35 procent meer zuurstof dan een boom met dezelfde massa. Bamboe kan ook tot 12 ton kooldioxide per hectare per jaar absorberen.

Een ander interessant en duurzaam aspect van bamboe heeft te maken met het opmerkelijke wortelsysteem. Geoogste bamboe groeit op natuurlijke wijze uit zijn eigen wortelstelsel, wat betekent dat het niet opnieuw geplant hoeft te worden. Dit betekent geen overbodige grondbewerking en geen bodemerosie. Dit alles maakt bamboe tot een bijzonder duurzaam materiaal.