Spring naar de content
bron: twitter joanne van der leun

Leidse lafaards, bang voor de lynchmob

Universiteit Leiden heeft deze week een schilderij met daarop zes sigaar- en pijprokende heren verwijderd uit het Academiegebouw. De reden: een promovenda had zich aan het doek geërgerd. 'Op universiteiten hoeft de woke brigade maar in zijn/haar/hun vingers te knippen en het personeel schiet toe om de misstand ongedaan te maken,' schrijft Jan Kuitenbrouwer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Kuitenbrouwer

De Duitse marxist Rudi Dutschke muntte de term ‘de lange mars door de instituties’, het noodzakelijke voorwerk voor een grote politieke omwenteling. De instituties moesten van binnenuit rijp gemaakt worden voor de marxistiese revoluutsie. De protestgeneratie van ‘68 volgde zijn advies. Overal veroverden zij invloedrijke posities. In plaats van een veroverde stoel snel door te geven aan een geestverwant en zelf weer een nieuwe te veroveren, zoals Dutschke voor ogen stond, bleven de meesten marcheerders gewoon op stoel 1 zitten. De mars door de instituties werd meer een mars naar de instituties.

De social justice warriors van de identiteitsbeweging liggen in die mars naar duidelijk een stap voor op hun collega’s van het klimaat. Moeten die zich in een museum nog vastlijmen aan een schilderij en tomatensoep over hun hoofd gieten, op universiteiten hoeft de woke brigade maar in zijn/haar/hun vingers te knippen en het personeel schiet toe om de misstand ongedaan te maken.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap