Spring naar de content
bron: unsplash

Sinterklaas vieren op een originele manier? Check deze tips

Of je nu wel of geen kinderen hebt, je kon er de afgelopen tijd niet echt omheen: Sinterklaas is weer in het land. Het duurt nog maar heel even voordat het 5 december is en tot die tijd hoor en zie je het rode gewaad en de lange witte baard van de Sint overal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Een groot deel van de Nederlanders viert de verjaardag van de goedheiligman. Heb je nog geen idee hoe, maar heb je wel zin in een avondje samenzijn met familie en/of vrienden? In dit artikel lees je meer over Sinterklaas vieren op een originele manier.

Boodschap van de Sint met een anonieme sms

Net als de vorige jaren zetten de kinderen die nog in Sinterklaas (of niet) geloven hun schoen om wat lekkers te krijgen van de goedheiligman en zijn hulpjes. Wil je dat net even anders aanpakken? Misschien is het dan leuk om een anonieme sms te versturen met een boodschap van de Sint. De inhoud van de sms bepaal je helemaal zelf, vervolgens plan je het bericht in en wordt het bericht volledig anoniem verzonden naar een ontvanger naar keuze. Dat kan bijvoorbeeld op de ochtend van het schoenzetten.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Het leuke hiervan is dat je niet alleen kinderen kunt verrassen met een boodschap van de Sint, maar dat je ook je vrienden, collega’s of familieleden een anonieme sms kunt sturen. Zij weten niet dat het afkomstig is van jou, waardoor je grappige geintjes uit kunt halen met de ontvanger. Je kunt de afzender zelfs op Anoniem in plaats van op Sinterklaas zetten. Zo zie je maar weer dat Sinterklaas echt een feest is voor jong én oud. 

Ga dit jaar voor het welbekende dobbelspel

Komt 5 december in zicht? Dan is het tijd om te bepalen wat je op die middag of avond gaat doen. Steeds vaker kiezen mensen, en dan met name volwassenen, ervoor om een dobbelspel te doen. Bij zo’n dobbelspel koopt iedere deelnemer voor een bepaald bedrag een x aantal cadeaus. Al die cadeaus gaan vervolgens op de stapel; vooraf is nog niet bekend wie er met welk cadeau vandoor gaat. Daarna zijn er verschillende rondes waarbij je cadeaus moet doorgeven, cadeautjes mag uitpakken en zelfs dingen mag afpakken. 

De tijd tikt intussen door waardoor het steeds spannender wordt wie uiteindelijk welke cadeaus krijgt. De exacte regels van het dobbelspel vind je gewoon via Google. Al met al is een dobbelspel superleuk en vooral lekker hysterisch om met vrienden of familie te doen. Onze tip? Koop een paar items die of afzichtelijk of heel vies zijn. Daar wordt zo’n spel alleen maar leuker van, omdat iedereen van dit soort cadeaus af wil.

Speurtocht door het huis met kinderen

Heb je nog (jonge) kinderen waarmee je Sinterklaas viert? En wil je het net even anders dan anders doen? In dat geval kun je de jutezak met cadeautjes vervangen met een leuke speurtocht door het huis en de tuin. Verstop alle cadeaus op moeilijk vindbare plekken en maak een uitgebreide speurtocht waarmee je kinderen wel even zoet zijn. Dit kun je doen met behulp van een schatkaart of met een spoor van pepernoten en andere zoetigheden.

Laat je kinderen de cadeaus eerst verzamelen voordat ze ze openmaken. Dat kost misschien wat geduld, maar zorgt er uiteindelijk wel voor dat iedereen alles een beetje op hetzelfde moment krijgt. Zo’n speurtocht nog iets meer ‘oppimpen’? Dat kan met een videoboodschap van Sinterklaas en zijn pieten of met een bezoekje aan huis voordat de speurtocht wordt ingezet. De pieten hebben in dat geval de cadeaus verstopt tijdens hun bezoek, waarna de kinderen ze na het vertrek van Sinterklaas moeten gaan zoeken.

Uitgebreid eten en borrelen met cadeaus en gezelligheid

Vier je Sinterklaas zonder kinderen dan kun je het natuurlijk op een hele andere manier aanpakken. In dat geval is het leuk om uitgebreid samen te eten. Denk aan gourmetten of aan het samen bereiden van een groots diner waarbij iedereen een andere gang maakt of meeneemt. Om elkaar toch een kleinigheidje te geven, kun je lootjes trekken, een dobbelspel doen of voor iedereen iets kleins aanschaffen.

Na het eten is het tijd voor spelletjes, borrels en gezelligheid. Voor de sfeer kun je een playlist met Sinterklaasliedjes aanzetten, want eerlijk is eerlijk: ook voor volwassenen is pakjesavond eigenlijk hartstikke leuk. Wil je je gasten of de mensen bij wie je bent écht verrassen? Huur dan een Sinterklaas in die als verrassing na het eten op de deur klopt. Op die manier is een boodschap van de Sint helemaal een leuke surprise!