Spring naar de content
bron: Paul Tolenaar

‘Nederland lijdt aan bewegingsarmoede’

Na de feestdagen komen vaak de voornemens. Nee, nu gaan we echt gezonder leven. De meeste mensen lukt het niet, met desastreuze gevolgen voor de publieke gezondheid. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder (70) en sportbestuurder en oud-volleybalcoach Joop Alberda (71) schreven een manifest om Nederland in beweging te krijgen. ‘Na een halfuur wandelen gaat je immuunsysteem al vooruit.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nathalie Huigsloot

Het merendeel van de mensen in de wereld sterft momenteel aan welvaartsziekten. Door een ongezonde leefstijl krijgen we massaal hart- en vaatziekten, diabetes of kanker. De jeugd wordt ondertussen steeds meer geteisterd door allerlei volwassen aandoeningen. Peuters met diabetes type 2, achtjarigen met een hoge bloeddruk, tieners met levercellen die kapotgaan van de overtollige vetinname. Als deze trend doorzet, worden kinderen van nu voor het eerst in de geschiedenis minder oud dan hun ouders.

De club van zeven (met daarin onder meer Erik Scherder, Joop Alberda, Louis van Gaal en Guus Hiddink) luidde daarom de noodklok. Ze schreven een manifest, ‘Bewegen het nieuwe normaal’, om bij politici aan tafel te komen en te bespreken hoe we ervoor kunnen zorgen dat bewegen weer een vast en substantieel onderdeel wordt van de dag, en dat Nederland weer in vorm komt. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap