Spring naar de content

Je eigen horecazaak opzetten? Check deze tips

In de afgelopen tijd is het aantal horecazaken, zelfs ondanks corona, toegenomen blijkt uit cijfers van het CBS. Restaurants en lunchrooms zaten de laatste jaren door de lockdowns regelmatig in zwaar weer waarbij ze de deuren meer dan eens moesten sluiten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Nu de lockdowns officieel al meer dan een jaar achter ons liggen, is er meer zekerheid voor de ondernemer in de horecabranche. Zit je erover na te denken om ook een horecazaak op te zetten in Nederland? In dit artikel lees je enkele tips en tricks over waar je hierbij zoal aan moet denken, zoals het aanschaffen van een horeca koelkast en het vinden van een goede locatie.

Maak een ondernemingsplan en schrijf je in bij KVK

Een horecazaak oprichten is misschien minder moeilijk dan je denkt, maar vergt alsnog de nodige voorbereiding. Zo moet je voordat je je gaat inschrijven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel een ondernemingsplan schrijven waarin je voor jezelf en voor de toekomst je plannen beschrijft, wat je nodig hebt op financieel gebied, wat je doel is, wie je doelgroep is en wat de toekomst van je bedrijf is. Zo’n plan kun je eventueel ook aanbieden aan investeerders en partners.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Heb je het ondernemingsplan voor elkaar dan is het tijd om naar de KVK te stappen om je in te schrijven. Doe dit het liefst voordat je begint, maar in ieder geval niet later dan een week na de start van je bedrijf. Om je in te schrijven bij de KVK moet je eenmalig een bedrag van rond de € 50 te betalen; daarna kost het je geen geld meer. De KVK zal je gegevens vervolgens doorgeven aan de Belastingdienst.

Ga op zoek naar een passende locatie voor je zaak

Na het inschrijven is het tijd om op zoek te gaan naar een passende locatie voor je horecazaak. Misschien had je al die tijd al een pand op het oog of misschien moet je nog goed op zoek. Heb je de plek van je dromen gevonden om een restaurant of koffietentje te openen? Check dan altijd even het bestemmingsplan van de locatie vanuit de gemeente waar je bent. Haastige spoed is immers zelden goed; dat geldt ook in dit geval.

Er is namelijk altijd een kans dat de bestemming van de desbetreffende plek vanuit de gemeente in de toekomst verandert. Dat kan van alles zijn: denk aan de plannen om er een school te openen of diverse bouwplannen in de omgeving die niet gunstig zijn voor je zaak. Wil je ondanks de bestemmingsplannen je zaak openen? Klop dan aan bij de gemeente om te kijken of die plannen eventueel gewijzigd kunnen worden.

Schaf tijdig diverse apparatuur en horeca meubels aan 

Een horecapand is natuurlijk niet compleet zonder een prachtige inrichting met dito handige apparatuur zoals een grote keuken met een horeca vriezer en koelkast, een grote ruimte om te koken en eten uit te serveren en een mooie koffiebar voor de lekkerste warme dranken. Investeer in écht goede apparaten zodat je er lang gebruik van kunt maken, want in verhouding ben je veel meer kwijt wanneer je steeds apparatuur moet vervangen. Goedkoop is duurkoop wat dat betreft. Schaf dergelijke apparaten op tijd aan, omdat ze vaak met een bepaalde levertijd komen.

Huur daarnaast een interieurstylist in om samen met je te kijken naar de inrichting van het pand. Een Frans restaurant heeft bijvoorbeeld een ander interieur nodig dan een koffiezaakje met lokale lekkernijen. Ook al heb je zelf wel een idee van wat je zou willen; het kan nooit kwaad om alsnog samen te werken met iemand die van ruimtes inrichten zijn of haar beroep heeft gemaakt.

Let op de aanvraag van verschillende vergunningen

Wat ook goed is om te weten, is dat er diverse vergunningen zijn die je nodig hebt wanneer je over een eigen horecazaak beschikt. Ga je bijvoorbeeld verbouwen of renoveren dan heb je meestal een omgevingsvergunning van de gemeente nodig. Kijk ook alvast naar je toekomstplannen met het pand. Misschien heb je over een paar jaar wel weer een andere vergunning nodig waar je nu vast naar kunt kijken. 

Tot slot moet je in sommige gemeenten in Nederland een speciale exploitatievergunning hebben. Het verschilt per gemeente welke voorwaarden hiervoor gelden. Daarbij hoort natuurlijk ook een drank- en horecavergunning wanneer je alcohol wil gaan schenken in je zaak. En beschik je over een terras? Dan heb je ook nog eens een terrasvergunning nodig.