Spring naar de content
bron: erik smits

Israel van Dorsten: ‘Eenzaamheid voelt nog steeds vertrouwd’

In zijn bestseller Wij waren, ik ben – Weg uit Ruinerwold beschrijft Israel van Dorsten (29) de extreme terreur die zijn vader jarenlang op hem uitoefende. Tot hij op zijn 25ste de boerderij ontvluchtte en ‘de kinderen van Ruinerwold’ wereldnieuws werden. ‘Ik heb alles wat ik heb ervaren zo exact mogelijk opgeschreven.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nathalie Huigsloot

“Het is 31 januari, ik word die dag 23. Het is mijn verjaardag, maar we vieren al jarenlang geen verjaardagen meer,” schrijft Israel van Dorsten in Wij waren, ik ben – Weg uit Ruinerwold. Het is 2017, twee jaar voordat Israel ontsnapt en het gezin ontdekt wordt; drie jaar ervoor is zijn vader getroffen door een hersenbloeding. Meteen als Israel die ochtend uit bed komt ziet hij dat zijn vader iets wil. “Hij blijft naar de plek wijzen waar de geiten staan. Hij wijst langs de nek van de geiten, ze moeten dood.” Israel doet alsof hij het niet begrijpt, maar zijn vader wordt kwader en kwader. Met veel moeite komt hij zijn bed uit, strompelt naar de beesten en wijst heel duidelijk de oudste geiten aan: Kleine Geit en Grote Geit, plus het gebaar dat Israel hun keel moet doorsnijden. Daarna gaat hij terug zijn bed in.

“Wat moet ik nu doen?” schrijft Israel. “Ik kan toch onmogelijk deze geiten doodmaken! We houden allemaal zo veel van deze beestjes. Zeven jaar lang hebben we voor ze gezorgd. Al die tijd hebben ze ons melk gegeven. We hebben zo genoten van het plezier dat ze ons brachten. Ik ben in paniek.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap