Spring naar de content
bron: anp

De terugkeer van Trump?

Moet de wereld alsnog rekening houden met een tweede termijn van Donald Trump als president van de Verenigde Staten? Of kan hij een herkansing wel vergeten? Over de slinkende kansen van een fenomeen dat je nooit helemaal mag afschrijven. ‘Anders dan in 2015 is hij nu zelf establishment geworden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans van Willigenburg

Volgens Amerika-journalist Laila Frank, die in diverse NPO-programma’s de Amerikaanse actualiteit becommentarieert, is het welbeschouwd een mission impossible – nu een stuk schrijven over de kansen van Donald Trump om opnieuw president van de Verenigde Staten te worden. Ze beroept zich op de bekende wijsheid dat een dag of een week in het heetst van de presidentsrace gelijk staat aan een heel jaar, waarin ‘nog van alles kan gebeuren’ (‘events, my dear, events’). Bovendien zijn er begin 2023 al zo ontzettend veel mistige variabelen aan te wijzen – zijn justitiële vervolging, zijn tegenkandidaten, zijn al of niet aanwezige vermogen gematigde kiezers aan te trekken – dat elke uitspraak over de kansen van Trump in 2024 op drijfzand is gebaseerd. 

Maar Trump zou Trump niet zijn als er niet ook een wonderlijke zekerheid aan het ontstaan is. Je kunt haast geen professoraal essay over geopolitiek inkijken zonder te concluderen dat de ‘America First’-boodschap uit president Trumps inaugurele rede – hoezeer destijds ook weggehoond door de weldenkende klasse – de toon heeft gezet voor een wereld die zich ‘in blokken’ aan het opdelen is. Terwijl Trump onophoudelijk is neergezet als het menselijke uithangbord van gewetenloze domheid, blijkt zijn America First, zo beamen nu zelfs de knapste koppen, een politiek-inhoudelijke voltreffer te zijn geweest. Ook Trumps felste tegenstanders moeten inmiddels toegeven dat hij het niet verkeerd zag toen hij aandrong op een evenwichtiger financiering van de Navo en de Duitse afhankelijkheid van Russisch gas bekritiseerde.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap