Spring naar de content
bron: anp

Pas verschenen: Kroonenberg, Barnard en Holmes

Thomas van den Bergh bespreekt De aarde volgens W.F. Hermans van Salomon Kroonenberg, Afscheid van de handkus van Benno Barnard en De tijd van je leven van Cassie Holmes.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Beterweter

Je zou denken dat van schrijver W.F. Hermans, met de voltooiing van diens Volledige Werken vorig jaar, alle wetenswaardigheden wel zijn geboekstaafd. Maar emeritus hoogleraar geologie Salomon Kroonenberg vindt nog onontgonnen gebied in deze kritische beschouwing van Hermans’ werk als fysisch geograaf.

En kritisch is Kroonenberg. Hermans’ proefschrift over de vorming van een Luxemburgse hoogvlakte bevat volgens hem geen spectaculaire resultaten, Hermans’ enige wetenschappelijke boekpublicatie Erosie barst van de ‘fouten en onnauwkeurigheden’ en als docent was hij weinig inspirerend. Als zijn promotor Bakker erop aandringt dat Hermans meer gaat publiceren, verwijst die nuffig naar het Letterkundig Museum, dat al zestien publicaties van hem in de collectie opnam. Kortom: “Hermans was geen onderzoeker in de traditionele zin, geen archivaris van de aarde, geen kwartjesvinder, maar vooral een conceptueel denker.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap