Spring naar de content
bron: anp

Het genie van Wim de Bie: he kept it real

Jan Kuitenbrouwer herinnert zich Wim de Bie. 'Wat mij betreft hadden Kees en Wim destijds nog wel even door mogen gaan. Maar misschien zagen zij toen al hoe zij het gevaar liepen te eindigen als een relict van het verleden. Dat was immers hun kracht: dat zij dingen net iets eerder zagen dan anderen.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

In mijn derde jaar van de School voor Journalistiek (1978) ging ik op stage bij de VPRO Radio. Na afloop vroegen ze of ik wilde blijven als freelancer. Iemand van de VARA hoorde mijn reportages en vroeg of ik voor Dingen Van De Dag wilde werken, de actualiteitenrubriek van VARA Radio. De VPRO had geen fulltime werk voor me, dus ik zei ja. Op de dag dat ik aanschoof bij de redactievergadering was de uitreiking van de Nipkowschijf aan Wim de Bie en Kees van Kooten. Er was discussie: moest Dingen Van De Dag daar wel of geen aandacht aan besteden? Zij waren natuurlijk elitefiguren, maar wel ooit bij de VARA begonnen. Maar ook al waren zij dan ooit bij de VARA begonnen, inmiddels waren zij wel elitefiguren. Het stond buiten kijf dat zij elitefiguren waren, maar waren zij niet ooit bij de VARA begonnen? Zo ging het een tijdje door. Los hiervan, zei een eindredacteur, die twee waren notoir lastig, zelfs als besloten werd om die uitreiking te verslaan, wie had er trek in? Het bleef stil. Vlak voordat het onderwerp werd afgevoerd stak ik mijn vinger op. Er werd wat gegniffeld. ‘Ik vrees dat de verslaggever onverrichterzake zal terugkeren,’ hoorde ik die eindredacteur nog zeggen toen ik met de bandrecorder over mijn schouder de lift in stapte.

De uitreiking vond plaats in de Wisseloord Studio’s, in de coulissen wachtte ik ze op. Wij spraken, ik monteerde zes minuten en de volgende dag werd bij de evaluatie vastgesteld dat het een geslaagd item was. De sceptische eindredacteur lichtte denkbeeldig zijn hoed. Niettemin gingen er ook een paar stemmen op die het item niet ‘vox populi’ genoeg vonden. Kees en Wim waren weliswaar ooit bij de VARA begonnen, maar inmiddels toch wel echte elitefiguren geworden.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap