Spring naar de content
bron: anp

Hopen op een frisse wind

Politicologen, historici, electoraal geografen, bestuurskundigen, columnisten, het barst in dit land van de deskundigen. Dus weet menigeen hoe het fenomeen BBB en Caroline van der Plas valt te duiden. Of zien we nog wat over het hoofd?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Mokerslag

De voormalige voetbaljournalist Johan Derksen claimt – gekscherend maar met een serieuze ondertoon – dat Vandaag Inside de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas groot heeft gemaakt. Dat valt niet uit te sluiten, maar zou de BBB bij verkiezingen voor de Tweede Kamer een vergelijkbare electorale mokerslag hebben uitgedeeld als thans bij de Provinciale Statenverkiezingen? Ik meen dat de kiezer op 15 maart jongstleden de gelegenheid heeft aangegrepen om, nu het toch nog niet om het ‘echie’ ging, die alom bewierookte Caroline uit te dagen dan ook maar eens te laten zien dat zij beter is dan Thierry Baudet, Geert Wilders, Rita Verdonk en Pim Fortuyn. Dat zij wel bereid is om regeringsverantwoordelijkheid te dragen, dat zij geen extreemrechtse sympathieën koestert, dat zij bovenal verbinder wil zijn tussen wat cultuurhistoricus René Cuperus noemt de Tevredenen en Ontevredenen in dit land, tussen ‘de bakfietsen uit de grachtengordel’ en de ‘tractoren van het platteland’. 

Overal lees en hoor je dat Van der Plas politiek getalenteerder is dan haar voorgangers uit de protestbeweging. Daarbij ziet ze zichzelf niet als een hemelbestormer die het hele politieke bestel omver wil blazen en een andere bestuurscultuur wil invoeren. Caroline heet de verpersoonlijking te zijn van de gewone mensen die economisch misschien wat linksig zijn maar cultureel conservatief, zij het niet hysterisch; met haar valt altijd te praten en samen te werken. “De BBB-doorbraak,” schreef voornoemde Cuperus, “zou men de ‘interne Brexit’ van Nederland kunnen noemen: een beweging van take back control tegenover externe krachten die inbreuk maken op de levensstijl van de bestaande gemeenschap.” 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap