Spring naar de content
bron: anp

Hitlers hofcomponist – de podcast

Mei is de maand van oorlog en bevrijding, van herdenking en viering. Oswin Schneeweisz dook in zijn archief en blies een oud verhaal nieuw leven in. Een verhaal over schuld, boete en ontkenning. Terug naar Mallorca, naar Norbert Schultze (1911-2002), componist voor het Derde Rijk. Hij werkte samen met Goebbels en componeerde zowel muziek voor propagandafilms als nazi-schlagers. Terugblikkend aan het einde van zijn leven bleek hij er geen spijt van te hebben. ‘Politiek is niet onze zaak.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Oswin Schneeweisz

Elke journalist heeft op zijn stapel artikelen wel een verhaal liggen dat hem blijft achtervolgen. Soms jarenlang, omdat het op de een of andere manier niet af is of nog steeds actueel. Omdat het destijds diepe indruk maakte, omdat het wellicht interessant is voor een nieuwe generatie lezers. Natuurlijk kun je zo’n verhaal simpelweg herpubliceren, maar een grotere uitdaging is om de confrontatie aan te gaan en zo het artikel nieuw leven in te blazen en te voorzien van reflectie en nieuwe duiding. Dit verhaal begon in het voorjaar van 1995, toen ik voor HP/De Tijd in het vliegtuig stapte op weg naar Mallorca voor een interview met de hofcomponist van Hitler: Norbert Schultze. Schultze is inmiddels overleden, maar zijn verhaal is tijdloos. 

Het geschreven relaas van mijn reis leest u hier. De audioversie van mijn interview met Norbert Schulze beluistert u hier.