Spring naar de content

Oxymoron?

Rosé is geen simpele wijn die alleen in de zomer gedronken kan worden. Rosé is een wijn die je écht het hele jaar door kunt drinken. En zelfs bij de meest uiteenlopende gerechten, schrijft Master of Wine Cees van Casteren. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Cees van Casteren

‘Een prestige rosé?’ fronste mijn dochter Emma haar wenkbrauwen terwijl ik een glas Garrus inschonk van Château d’Esclans. ‘Dat is een oxymoron!’

En daar had ze een punt. Rosé de Prestige haalt het misschien niet bij ‘gematigd extremisme’, ‘oorverdovende stilte’ of ‘manwijf’, maar je kunt niet ontkennen dat het iets tegenstrijdigs heeft.

De meeste mensen denken namelijk dat rosé rosé is: wijn die bestaat bij de gratie van de kleur, uitwisselbaar, simpel, fruitig, vaak met een zoetje en liefst niet duurder dan vier tot vijf euro per fles. Als je de meeste mensen vraagt naar rosés van elf, twaalf euro reageren ze als Dracula geconfronteerd met een kruisbeeld. Ook gaan ze er vanuit dat rosé – naast Valentijnsdag – alléén in de zomer gedronken kan worden, en dan eigenlijk alleen nog op het terras.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Maar lieve mensen, rosé is eigenlijk een rode wijn met een korte inweking die je écht het hele jaar door kunt drinken. En zelfs bij de meest uiteenlopende gerechten. Een wijn die niet minder kost om te maken dan een witte of rode wijn. Sterker nog: een wijn die vakmanschap vereist, en niet alleen om consistent de juiste kleur te krijgen.

Sascha Lichine kan erover meepraten. Bijna twintig jaar geleden kocht hij Château d’Esclans van een Zweedse familie in La Motte en-Provence. Hij investeerde er in de wijngaarden, in de kelder en nam Patrick Léon aan die 23 jaar lang wijnmaker was geweest van Mouton Rothschild. De intentie was om een rosé maken die zou kunnen wedijveren met grote Bourgognes zoals Meursault, Puligny, Chassagne en Bâtard – maar dan met een zweem van roze.

Inmiddels is Garrus voor rosé wat Dom Pérignon is voor champagne: een vin de prestige, met een idem dito prijskaartje. Dat prijskaartje van meer dan honderd euro per fles lijkt op het eerste gezicht een hoge prijs voor een oxymoron. Maar Emma, probeer Garrus maar eens, misschien is deze prestige rosé geen oxymoron.

Garrus, Château d’Esclans, AOP Rosé de Provence, Frankrijk, 2021
Verkrijgbaar voor ongeveer €125 bij de betere wijnhandel
Proefnotitie: Lichtroze, briljant schitterend. Parfum van citrus, gekonfijte perzik, abrikoos, gedroogde kers, Conferencepeer, tijm, roomboter, toast en vanille. Genereus in de mond met impressies van vijgencompote, pruimen, een opwekkende citrusfraîcheur, sexy body, botertje, houtcomplexiteit en kruidige toets in de finale. Bij zeetong, coquilles, kwartel en aspergerisotto.