Spring naar de content

Schrijvers en alcohol

Zowel Rob als Arthur drinken op het ogenblik geen druppel. Vooral Arthur valt dit zwaar. Zijn de Foute Jongens nog wel fout?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Foute Jongens

Rob: Schrijvers en alcohol, mijnheer Van Amerongen: onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik tikte de twee woorden op Google in en kreeg binnen 0,42 seconden 1.230.000 zoekresultaten, met bovenaan de ‘Top 10 alcoholistische schrijvers’. 1. Ernest Hemingway, 2. James Joyce, 3. Charles Bukowski, 4. Jack Kerouac, 5. Truman Capote, 6. Dylan Thomas, 7. Tennessee Williams. 8. John Cheever, 9. Raymond Chandler, 10. Hunter Thompson. Niet echt literaire sukkels, als u het mij vraagt, dus men zal niet snel kunnen beweren dat hiermee het bewijs is geleverd dat het consumeren van alcohol een funeste uitwerking heeft op het hanteren van de ganzenveer.

Mij overigens wel degelijk realiserend dat men net zo goed een lange lijst van schrijvers kan maken die juist aan de drank ten onder zijn gegaan, stel ik dat er met hetzelfde gemak een top duizend zou kunnen worden gepubliceerd, inclusief Nederlandse schrijvers zoals Gerard Reve, wiens fantastische, van alcohol doordrenkte beginzinnen van ‘Brief door tranen uitgewist’ in Nader tot U hier al eens door mij zijn geciteerd. Wat bovendien te denken van die onafzienbare rij Russische literaire zuipschuiten? “Hoe meer ik drink, hoe meer ik het voel,” zei de grote Fjodor Dostojevski. “Ik probeer sympathie en gevoel te vinden in drank... Ik drink om dubbel zoveel te lijden.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap