Spring naar de content
bron: anp

Is het een knip? Is het een kloof? Het is allebei!

Jan Kuitenbrouwer verwonderde zich over de commotie rond de Knip Weesperstraat in Amsterdam en maakte kennis met de nieuwe burgerwacht van Twitter en de '15-minuten-stad'. 'Is dit goed voor de planeet of vooral voor de binnenstadse D66-stemmers die de wethoudster aan een nieuwe termijn moeten helpen?'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

De informatiesamenleving heeft nu zijn eigen burgerwacht. Het heet community notes en werd geintroduceerd door Twitter. Als je je opgeeft voor dit corvee kun je bij tweets die naar jouw idee niet kloppen een kanttekening maken, en als genoeg gebruikers het daarmee eens zijn, wordt hij gepubliceerd. Het is een van de manieren waarop Twitter ‘desinformatie’ probeert te bestrijden. Afgelopen maandag had ik zelf het voorrecht op een van mijn tweets een community note te ontvangen. De community note is nog een test, niet iedereen krijgt hem te zien, maar ik heb een screenshot gemaakt.

Het kwam zo. Een vriend vertelde me over de logistieke problemen die hij en zijn kinderen ondervinden door de zogeheten Knip Weesperstraat. Het college van B & W van Amsterdam heeft besloten de drukste autoverkeersdader van Amsterdam af te sluiten voor autoverkeer. Het is een ‘proef’ die zes weken duurt. In de Weesperstraat, vlakbij het centrum, is een slagboom geplaatst, die alleen open gaat voor de hulpdiensten. Ook taxi’s mogen er niet in. Dit wordt een ‘knip’ genoemd. Zelf zou ik geloof ik eerder voor ‘stop’, ‘blokkade’ of ‘afsluiting’ kiezen, maar de Amsterdamse verkeerswethoudster Melanie van der Horst introduceerde ‘knip’. Zij ziet zichzelf denk ik als een soort verkeersuroloog die autoleiders doorknipt.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap