Spring naar de content
bron: shutterstock

Altijd vakantie

Waarom zou een vakantie maar drie weken mogen duren? Digitale nomaden kunnen met hun laptop overal wonen en zo het vakantiegevoel veel langer vasthouden. Of emigreer naar Scandinavië om daar een veel eenvoudiger leven te leiden. De permanente vakantie was nog nooit zozeer binnen handbereik. Of lijkt dat maar zo?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans van Willigenburg

Waarom wachten tot je pensioen om een leven te ervaren dat op vakantie lijkt? Waarom je leven kunstmatig opdelen in een productieve periode (voor een bepaalde leeftijd) en een recreatieve periode (na een bepaalde leeftijd)? En tussentijds alleen kleine hapjes tijd reserveren om je ‘op te laden’ voor het volgende werkjaar? Waarom niet proberen het productieve gedeelte van je leven te integreren in het recreatieve gedeelte – zodat niet het ritme van je baan bepalend is, maar het ritme van wat je zelf aangenaam vindt? Op het eerste gezicht lijkt het leiden van een Zwitserleven op je 25ste, 30ste of 40ste een verre dan wel asociale droom, zeker in een vergrijzende samenleving waarvan de vitale sectoren (zorg, onderwijs, techniek) handjes tekortkomen. Tegelijkertijd is het dankzij digitalisering nog nooit zo eenvoudig geweest om vanuit een zelfgekozen locatie een fatsoenlijk inkomen te verdienen: de laptop, plus je eigen hersens, als onuitputtelijke goudmijn.

Het had weinig gescheeld of in de eerste alinea van dit artikel waren woorden als ‘strand’, ‘terras’ en ‘wijntje’ terechtgekomen, als iconen van wat de meesten van ons nu eenmaal met vakantie associëren. Maar dankzij het Max-programma Het Hoge Noorden weten we inmiddels beter: ook ‘fjord’, ‘Noorderlicht’ en ‘vrieskou’ kunnen deel van de ervaring zijn. Vakantie hoeft niet per se een aangeklede luxe-belevenis te zijn. Voor steeds meer Nederlanders vertaalt de afkeer 24/7 verdienmodel te moeten zijn zich in nieuwsgierigheid naar Noord-Europa in plaats van Zuid-Europa. Is het reduceren van prikkels en het je opgenomen voelen in de weidse natuur niet inderdaad een logischer reactie op de jachtige schermenmaatschappij? Veel logischer dan je per vliegtuig naar een of andere costa te laten brengen en je daar vervolgens tussen de toeristenmassa’s te gaan bewegen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap