Spring naar de content
bron: shutterstock

De Portugese droom

Een toenemend aantal Nederlanders zoekt zijn heil in Portugal – voor meer ruimte, beter weer, een goedkoper leven, te ondernemen en om te surfen. ‘Ik word ook bijna elk weekend gebeld door iemand die naar Lissabon wil verhuizen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark Schalekamp

Louis van Gaal en Ronald Koeman wonen er, in ieder geval een groot deel van het jaar, zoals ook John de Mol al jaren graag in de Algarve verblijft. Van een andere categorie was Gerrit Komrij, jarenlang de bekendste Hollander in Portugal, of schrijfster Heleen van Royen. Maar ‘we’ zijn met meer, steeds meer. Echt niet alleen voor vakantie, maar om te wonen en zelfs te werken. 

Nederlanders die naar een buitenland trekken om een nieuw bestaan op te bouwen – je zou er een tv-programma over kunnen maken. Ik vertrek is al jaren razend populair, bestaat sinds 2005, en er komen steeds vaker Portugal-gangers aan bod in het programma. Vanessa Muller en Dick Seversschitterden vorig jaar in een aflevering. Ze begonnen een bed and breakfast – iets anders doen de vertrekkers zelden in het programma – in Aljezur, een surferswalhalla aan de ruige westkust. Eindigde de aflevering traditioneel met een race tegen de klok, de verf nog nat maar de eerste gasten al op de stoep, is inmiddels hun lodge prachtig en klaar, met zes kamers. “We hebben een 9,4 op Booking.com.” Ze kunnen ervan leven. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap