Spring naar de content
bron: anp

Martin Sommer, de rechter doelpaal van de Volkskrant

Martin Sommer, 'de beste politiek commentator van de laatste jaren', is met pensioen. Hoe met het nu verder met de Volkskrant, vraagt Max Pam zich af. 'We kunnen de krant toch niet overlaten aan woke?'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Er is een tijd geweest dat mensen voortijdig met de VUT gingen. Zo kende ik iemand die fluitend op zijn 54ste afscheid nam van zijn werk. Hij was een vooraanstaand onderzoeker op het Psychologisch Laboratorium in Amsterdam, maar ineens werd zijn functie overbodig verklaard. Mijn vriend tekende geen protest aan, verkocht zijn huis en vertrok naar Frankrijk. Daar leefde hij tot zijn 86ste nog lang en gelukkig. Hij schreef intussen een biografie en hield zich bezig met de Franse schrijver Léautaud, maar psychologie had zijn hart niet meer.

Martin Sommer, de rechter doelpaal van de Volkskrant, is met pensioen gegaan. In zijn laatste stuk pakte hij breed uit met een reportage over Hoogovens/Tata Steel, in de buurt waarvan (Velsen) hij 66 jaar geleden is geboren. Dat stuk in de krant te krijgen, zal wel enige moeite hebben gekost. Ooit waren de Hoogovens het vlaggenschip van de Nederlandse zware industrie en herbergde Wijk aan Zee het mooiste schaaktoernooi ter wereld. Tegenwoordig is Tata Steel een ernstige vervuiler en activisten zouden het liefst de walserijen sluiten. Dan maar geen werkgelegenheid. Sommer schrijft over het bedrijf met een zekere heimwee, en eigenlijk ook met liefde. Dat zal hem binnen de krant vast niet in dank zijn afgenomen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap