Spring naar de content
bron: anp

Narcostaat Mokum de vieste en de crimineelste: de oorlog tegen de dope is verloren

In de binnenstad van Amsterdam stikt het momenteel van de snoep-, souvenir- en wafelwinkels die draaien op drugsgeld. Don Arturo denkt met weemoed terug aan de verpauperde stad van de jaren tachtig. 'De hele binnenstad was zwaar verloederd en in handen van criminelen, pooiers en dealers. Een schitterend decor voor Gimmick!'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arthur van Amerongen

Opvallend nieuws bij de spreekbuis van burgemeester Halsema: een winkel op het Waterlooplein is door de gemeente gesloten omdat er te veel souvenirs werden verkocht. Ook werden er cannabis- en tabaksgerelateerde producten aangeboden. Dat is in strijd met het bestemmingsplan, aldus de gemeente. De winkel, die op 10 augustus werd gesloten, zou volgens het bestemmingsplan detailhandel moeten zijn. "Maar in plaats daarvan handelde deze zaak als souvenirwinkel en headshop." De ondernemer paste na meerdere controles en waarschuwingen het assortiment 'enigszins' aan, maar nog niet voldoende. Daarom werd onlangs een last onder bestuursdwang opgelegd aan de ondernemer. Uit een laatste controle bleek volgens de gemeente dat de ondernemer geen gehoor had gegeven aan de opgelegde last.

Dat is een mooi precedent, zou je denken, want nu kan de helft van al die gore en vooral duistere Ali Baba-witwastoko's in het centrum dicht, plus de Nutella-bordelen en de Albanese 'snoepwinkels' op diverse A-locaties in de binnenstad. De wereldberoemde Oxford Street in Londen kampt met precies hetzelfde probleem - snoepwinkels - dus er moet wel een internationale maffiose samenhang zijn. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap